Επικαιρότητα BEA 31-3-2011

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3680761, 210 3680888).

–     Με στόχο να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο ξεκίνησε διαδικασίες κατασχέσεων απαιτήσεων για πλήθος οφειλετών εις χείρας τρίτων. Η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας super market στις 18 Μαρτίου 2011 και αφορούσε σε 290 προμηθευτές της-οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Στον ορισμό των εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα δοθεί η χορήγηση επιδότησης ενοικίου (ενοίκια που καταβλήθηκαν το 2009) στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προχώρησαν με κοινή υπουργική απόφαση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2011 ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και διαμορφώθηκε σε -0,3% από -0,2% τον Ιανουάριο του 2011 και 0,0% τον Δεκέμβριο του 2010. Συνολικά η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα παρουσίασε θετική καθαρή ροή 122 εκατ. ευρώ. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος αυτού ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος με σχετική ανακοίνωση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Kομισιόν και ΔΝΤ έθεσαν, για μία ακόμη φορά, στο στόχαστρό τους, τους οίκους αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για λανθασμένες αποφάσεις τους, οι οποίες, μάλιστα, απειλούν να πλήξουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Σημαντική πτώση σημείωσε ο σύνθετος δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διολίσθησε στο επίπεδο των 78,4 μονάδων από 79,4 τον προηγούμενο μήνα, με μεγαλύτερο «βαρίδι» τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κλάδου κατασκευών. Πτωτική, πάντως, ήταν η πορεία του συγκεκριμένου δείκτη και για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε στις 107,3 μονάδες, από 107,9 τον Φεβρουάριο. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Επαναγορά χρέους με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προανήγγειλε με δηλώσεις του o Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του χρέους της κάνοντας χρήση των εσόδων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

–     Έχουν πυκνώσει τις τελευταίες εβδομάδες οι δηλώσεις και μεθοδεύσεις με αντικείμενο την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών/λογιστικών καταστάσεων των εταιρειών, που αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαφάνειας της οικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων στην χώρα μας. (Α. Μαυρούλη, ΕΞΠΡΕΣ)

  • – Με Προεδρικό Διάταγμα συστήνεται η Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας στον ΥΠΑΑΝ, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς την επιτροπή ανταγωνισμού (Ε.Α). Σκοπός είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών – η μελέτη του επιπέδου και τρόπου διαμόρφωσης των τιμών – η διενέργεια ελέγχων, ερευνών, τιμοληψιών και η εξάλειψη καταχρηστικών πρακτικών. Θα παραδίδει στην Ε.Α έτοιμο προς χρήση υλικό.

  • – Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στην EUROSTAT όπως υποχρεούται το ύψος ελλείμματος 2010 το οποίο όπως φαίνεται ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.

  • – 57 εκατομμύρια ευρώ είναι η μαύρη τρύπα στις συγκοινωνιακές εταιρείες από λαθρεπιβάτες και πλαστά εισιτήρια.

  • – 23,7% μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο έτους 2010.

  • – Μελέτη του ΕΒΕΑ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης αναφέρεται στην καχυποψία του κράτους και το δυσανάλογο του φορολογικού συντελεστή και του συντελεστή συνολικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. Προτάσεις που προκύπτουν είναι: ένας βασικός συντελεστής εταιρικού φόρου 15% για 5 έτη – κατάργηση ΚΒΣ – μείωση των συνολικών βαρών για τις επιχειρήσεις που φθάνει σήμερα στο 50% του τζίρου.

Πηγή: BEA