ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα, 1 Αυγούστου 2011
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα επιχειρήσεων και πολιτών που επιζητούν ένα σύστημα φορολόγησης κοινωνικά δίκαιο, απλό, κατανοητό με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει δε να συμβάλει στην κατεύθυνση δημιουργίας φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούσας αρχής και φορολογουμένων και να «κλείνει» κάθε παράθυρο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Είναι γεγονός ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο κανείς δεν δικαιούνται να κατηγορεί σε υπερβολικό βαθμό την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει γίνει το πειραματόζωο της αναδρομικής και έκτακτης φορολόγησης.
Για την ΕΣΕΕ η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών, είναι εθνικό θέμα. Οφείλουμε όλοι μαζί να επανακτήσουμε την διεθνή και ευρωπαϊκή μας αξιοπιστία, αλλά και η Κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και φορολογούμενου πολίτη. Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι απαιτείται ένα νέο φορολογικό σύστημα άμεσα εφαρμόσιμο χωρίς υπερβολικό διαχειριστικό κόστος, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, επιβάλλεται να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην απλότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη σταθερότητα, την ισονομία και θα έχουν στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι άξονες ανταποκρίνονται στο αίτημα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας που επιζητούν ένα σύστημα φορολόγησης απλό, κατανοητό και αφομοιώσιμο με ήπια φορολογική προσέγγιση στα μεσαία οικονομικά στρώματα και στις Μμε επιχειρήσεις.
Το ελληνικό εμπόριο προσέρχεται στο διάλογο με την αντίληψη ενός κοινωνικού και οικονομικού πατριωτισμού, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των μικρομεσαίων εισοδημάτων.
Η απλοποίηση, ως θεμελιακός στόχος της μεταρρύθμισης, μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυλώνα ενός διάφανους φορολογικού συστήματος. Η κοινωνικά δίκαια και σταθερή φορολογική νομοθεσία θα έχει καθολική αποδοχή. Η αρχή της αναλογικής ανταποδοτικότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και θα πετύχει τους οικονομικούς στόχους που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Η ΕΣΕΕ θα τοποθετηθεί στον διάλογο με την λογική μιας συνολικής και ενιαίας φορολογικής αναδόμησης και όχι αποσπασματικών ρυθμίσεων. Τα φορολογικά μέτρα του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα και σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
1. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ισχύον φορολογικό σύστημα με τις συνεχείς και αποσπασματικές μεταβολές, την πολυπλοκότητα που το χαρακτηρίζει, τη σωρεία φορολογικών επιβαρύνσεων και των πολύπλοκων διαδικασιών που επιβάλλουν υπέρμετρες υποχρεώσεις στους φορολογουμένους κατά κοινή διαπίστωση περιγράφεται:
- § άδικο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο .
- § πολύπλοκο του οποίου η εφαρμογή επιδεινώνεται από την έκδοση ασαφών και πολυάριθμων διοικητικών εγκυκλίων,
- § ασταθές φορολογικό περιβάλλον, με συνεχείς αλλαγές των φορολογικών διατάξεων,
- § αδυναμία παρακολούθησής του ακόμη και από τη διοίκηση,
- § μεγάλο δημοσιονομικό κόστος,
- § απαιτεί πληθώρα υποχρεώσεων για τους φορολογουμένους και με μεγάλο κόστος συμμόρφωσης,
- § δημιουργεί στρεβλώσεις στην οικονομία,
- § δεν είναι αναπτυξιακό,
- § μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση,
- § χωρίς σωστή κατανομή των φορολογικών βαρών,
- § αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή στο σύνολο της παραοικονομίας.
- § προβλέπει ποινές διαπόμπευσης με αυτόφωρη διαδικασία και φυλάκιση για 5.000 ευρώ.
Με δυσβάσταχτες πλέον συνέπειες όπως:
- ü τη μεγέθυνση των ελλειμμάτων, η αύξηση του κρατικού δανεισμού και του δημόσιου χρέους.
- ü την απώλεια των αναγκαίων εσόδων για κοινωνικές παροχές (υγείας – παιδείας – συντάξεων – δημοσίων επενδύσεων κτλ.) προς τους πολίτες.
- ü τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, η μείωση του ρυθμού επιχειρηματικής ανάπτυξης και η επιδείνωση εν τέλει της ανταγωνιστικότητας.
- ü την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις (έμμεσοι και άμεσοι φόροι – πρόστιμα).
Η μεγαλύτερη εστία φοροδιαφυγής είναι η αγορά του πεζοδρομίου, με τζίρο 25 δις ευρώ, που δεν περνούν από το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά δημόσια έσοδα από φόρους και ΦΠΑ. Το φοροκυνηγητό των 9 δις της εμφανούς φοροδιαφυγής, απογοητεύει τον Έλληνα φορολογούμενο ότι η παραοικονομία και το λαθρεμπόριο στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ξεπερνάει τα 69 δις ή το 25 με 30% του ΑΕΠ.
2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΕΣΕΕ θέτει τις βασικές αρχές για την ουσιαστική αναδόμηση του φορολογικού συστήματος:
- § Συμμετοχή και ευθύνη των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στη σύνθεση τη Επιτροπής για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής.
- § Απλοποίηση στην εφαρμογή και διαφάνεια του συστήματος με την κατάργηση του ΚΒΣ και την δημιουργία ενός απλού κώδικα διακίνησης αγαθών με στόχο να είναι κατανοητό από τους φορολογουμένους και τη διοίκηση που θα κληθεί να το εφαρμόσει.
- § Μείωση στο ελάχιστο των γραφειοκρατικών διαδικασιών με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους εφαρμογής του συστήματος για αμφότερους τους εμπλεκόμενους.
- § Απλοποίηση των διαδικασιών μέσω τυποποίησης διαδικασιών και μεγαλύτερης χρήσης των διαδικασιών δυνατοτήτων, ώστε ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός να καταστεί αποδοτικότερος.
- § Σταθερή φορολογική νομοθεσία με μακροχρόνια εφαρμογή και μείωση του φορολογικού συντελεστή όλων των επιχειρήσεων στο 15%.
- § Εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης και του κλίματος εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και αξιοπιστία της διοίκησης.
- § Κοινωνική δικαιοσύνη προστατεύοντας πρωτίστως τα εισοδήματα των μισθωτών, των μικρών επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.
- § Διατήρηση των φοροαπαλλαγών των οικογενειακών δαπανών και περιορισμός της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατάργηση φόρων μειωμένης απόδοσης.
- § Δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών με βελτίωση της σχέσεως εμμέσων και άμεσων φόρων.
- § Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, την δημιουργία κινήτρων για την αειφόρο ανάπτυξη, την διατηρισιμότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
- § Ανάπτυξη της οικονομίας μέσω κινήτρων για επενδύσεις με την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για την Μμε επιχείρηση.
- § Πάταξη της φοροδιαφυγής στο σύνολο της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου και όχι μόνο της εμφανούς φοροδιαφυγής.
- § Αναμόρφωση και ενοποίηση πολλών διάσπαρτων Φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας, Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
- § Δημιουργία διαδικασιών για γρήγορη και δίκαιη επίλυση των διαφορών μεταξύ φορολογικής Αρχής και φορολογουμένων και κυρίως στην διαδικασία του γενικευμένου συμψηφισμού φόρων .
- § Ανάλυση της ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης και προσδιορισμός ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανόμενης της εστίασης.
- § Αποδοτικότερο σύστημα ΦΠΑ με την καταβολή του στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής πράξης μέσω των συστημάτων TAXIS, ΔΙΑΣ αλλά και της φοροκάρτας ώστε να πάψει ο έμπορος να εκτελεί χρέη «φοροεισπράκτορα».
- § Μετατροπή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους ως βέβαιες και εκκαθαρισμένες και όπου απαιτούνται διαδικασίες ελέγχου να πραγματοποιούνται εντός τακτής προθεσμίας.
- § Άρση του φορολογικού απορρήτου, για απόλυτα συγκεκριμένο ποσό και υποθέσεις που επισύρουν παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
- § Υπαγωγή των ατομικών επιχειρήσεων σε καθεστώς φορολόγησης των κερδών τους παρόμοιο με αυτό των προσωπικών εταιριών.
- § Αύξηση των ορίων των συναλλαγών με μετρητά στο πλαίσιο του Ν.3842/2010.
- § Τέλος, πλήρη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων είσπραξης του ν.3943/2011 που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.000 ευρώ μέχρι την εφαρμογή του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Πηγή: ΕΣΕΕ