Προτάσεις ΒΕΑ για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο

 

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

(Ν.Π.Δ.Δ.)

Ακαδημίας 18, 106 71 Αθήνα

Τηλ.:  210 3680700

Fax  : 210 3614726

E-mail: info@acsmi.gr

Web site: www.acsmi.gr

             Αθήνα 1-8-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτάσεις ΒΕΑ για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εν όψει της έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών που θα περιληφθούν στο Νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα το φθινόπωρο, και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρές Επιχειρήσεις  απέστειλε επιστολές στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του στην επιβολή των νέων φορολογικών  μέτρων που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.    

Η επιβολή πρόσθετων φόρων, όπως η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, η αύξηση του  Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης,  θα οδηγήσουν στον αφανισμό την Μικρών Επιχειρήσεων και θα βυθίσουν  σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

 Η προσπάθεια όλων θα πρέπει να στραφεί στην δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.

Κατά άμεση προτεραιότητα το ΒΕΑ από το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα αναμένει:

  • Σταθερό φορολογικό πλαίσιο προς διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία σε συνδυασμό με την μείωση του λειτουργικού τους κόστους είναι σίγουρο ότι θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα στους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Όχι στην περαιτέρω επιβάρυνση της μικρής Βιοτεχνίας με την επιβολή επιπλέον έκτακτων εισφορών, φόρου επιτηδεύματος, εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης και ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο καθώς και μέτρων όπως η μη έκπτωση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
  • Δημιουργία ιδιαίτερου συντελεστή Φ.Π.Α. χαμηλότερου του ανώτατου συντελεστή κατά μια ή δυο μονάδες, για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται ή παρέχονται από μικρές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να πιστοποιείται από τα Επιμελητήρια (π.χ. παραδοσιακοί κλάδοι, φθίνουσες δραστηριότητες).
  • Επαναπατριζόμενα Κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν να μην φορολογούνται.
  • Να αποσυνδεθεί η μεταχρονολογημένη εξόφληση των προϊόντων των επιχειρήσεων από την καταβολή Φ.Π.Α., έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει, ή να γίνεται υποχρεωτική αποπληρωμή του Φ.Π.Α. τιμολογίου εντός μηνός. Η μη τήρηση αυτής της ρήτρας να συνοδεύεται με την μη αναγνώριση του σχετικού παραστατικού κατά τον φορολογικό έλεγχο. Η καταβολή του Φ.Π.Α. να γίνεται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας ανεξάρτητα το ύψος της πώλησης του προϊόντος εντός μηνός από την έκδοση του παραστατικού.
  • Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με την άμεση ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕΠ όπως τα JEREMIΕ και JESSICA και του αναπτυξιακού νόμου, η προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων σε τομείς των υποδομών, τουρισμού, πράσινης οικονομίας και των ενεργειακών έργων καθώς και άμεσα αποτελέσματα στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
  • Άμεση ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην παροχή πιστώσεων στην οικονομία αλλά και στην διευκόλυνση των συναλλασσομένων επιχειρήσεων (επιταγές) καθώς επίσης και η συνδυασμένη αξιοποίηση τμημάτων του συστήματος που διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα (πχ Ταχ. Ταμιευτήριο) με θεσμούς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ και το ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ για την παροχή εγγυημένων μικροδανείων στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
  • Θεσμοθέτηση Ενιαίου και απλού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και αντικατάσταση των αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων με μία κατανοητή και σαφή οδηγία.
  • Κατάργηση και ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων του Κ.Β.Σ., στον κωδικοποιημένο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Η φοροδιαφυγή να εντοπισθεί με την αξιοποίηση της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας και στους τυχόν δειγματοληπτικούς ή τακτικούς ελέγχους, τα ελεγκτικά όργανα να αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις και τα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων με ουσιαστικό και όχι τυπολατρικό τρόπο.
  • Συγκράτηση της έμμεσης φορολογίας και συμμάζεμα των διάσπαρτων φόρων και τελών σε κάθε ενότητα.
  • Οργάνωση και διάθεση των φορολογικών νομοθετημάτων μέσω διαδικτύου και σε έντυπη μορφή στις Δ.Ο.Υ. και άλλες υπηρεσίες (Επιμελητήρια, Κ.Ε.Π., κ.ά.).

Καταλήγοντας το ΒΕΑ  τονίζει ότι η δόμηση της εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την αποδοτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος. Αυτή μπορεί να ενισχυθεί όταν κάθε φορολογούμενος πειστεί ότι η συνεισφορά του αξιοποιείται από την πολιτεία με αντίστοιχες πολιτικές.

Πηγή: Προτάσεις ΒΕΑ για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο