ΚΕΕΕ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 40% ΤΟΥ ΑΕΠ
«Όσες πρόσθετες θυσίες και να κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός είναι σαφές, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο» σημειώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στο υπόμνημά της στην κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ, στο οποίο περιγράφει τρία βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40% του ΑΕΠ. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα είναι εφικτή η αντικατάσταση των δυσβάστακτων μέτρων που μας επιβάλει το μνημόνιο» τονίζει επίσης η ΚΕΕΕ. Η ένωση εκτιμά ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι Εταίροι πρέπει και οφείλουν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 40% του ΑΕΠ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΥΠ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, των χρηματοδοτήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΤΕΑΝ, η ρύθμιση του θέματος των τραπεζικών δανείων και το θέμα του Τειρεσία συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ειδικότερα, για τη ρύθμιση των δανείων και τα θέματα του Τειρεσία, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας. Ενώ, για το ΕΤΕΑΝ θα γίνουν σύντομα νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να απεμπλακεί η διοχέτευση των κεφαλαίων ύψους 1,2 δις. ευρώ του ταμείου, στην αγορά.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΞΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
Στην 96η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας -μεταξύ 144 χωρών- υποχώρησε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF- Global Competitiveness Report), καταγράφοντας πτώση έξι θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την έκθεση του WEF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Γενεύη, οικονομίες όπως η ελληνική, δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ PGS ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η νορβηγική εταιρεία PETROLEUM GEO- SERVICES (PGS) επελέγη από το ελληνικό Δημόσιο να αναλάβει τις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές του Ιονίου και της Ν. Κρήτης. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε διεξαγάγει τις αντίστοιχες έρευνες στην Κύπρο. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 1,7 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φαίνεται πως περιορίζουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε στις 31 Αυγούστου εισπράχθηκαν έσοδα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, περίπου 500.000 φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση, ενώ περίπου 500 εκατ. ευρώ έχουν πληρωθεί μέσω πιστωτικών καρτών. Όσον αφορά τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας διατήρησαν και τον Αύγουστο την πτωτική τους πορεία. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 6,5%.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΥΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ
Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της αυτοπεραίωσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Το δείγμα που θα ελεγχθεί θα είναι 2% του συνόλου, εκτιμάται δηλαδή ότι θα ελεγχθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Πηγή: ΕΒΕΑ