Επικαιρότητα ΒΕΑ 6-9-2012

                                                                                  Αθήνα  6-9-2012

Επικαιρότητα

  • – Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιούνιο, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 24,4%, έναντι 23,5% το Μάιο και 17,2% τον Ιούνιο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.216.410 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.372.097 άτομα.

–     Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς, το οποίο -σύμφωνα με πηγές- προβλέπει απεριόριστες αγορές κρατικού χρέους των χωρών που δοκιμάζονται από την κρίση.

–     Το ΙIF σημειώνει ότι με την παράταση του χρόνου προσαρμογής μπορούν να «απελευθερωθούν» 2,9 δισ. ευρώ το 2013 και 5,8 δισ. το 2014 για να χρηματοδοτήσουν μεταξύ άλλων έργα υποδομών, επιλεκτικές μειώσεις στους φόρους, μεταξύ αυτών και στον ΦΠΑ στην εστίαση.

–     Έσοδα της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ υπολογίζει, σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών ότι εισπράχθηκαν από τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος (που καταβλήθηκε στις 31 Αυγούστου), αν και είχαν βεβαιωθεί φόροι της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ.

–     Δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων στα κατώτερα όρια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, διαβεβαιώνουν κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

–     Το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της ΕΕΤ. Στόχος, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων.

–     Τέσσερα κριτήρια θέτει η κυβέρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Για την καταβολή της βοήθειας θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και πλαφόν όσον αφορά την επιφάνεια της κατοικίας.

–     Στα 6,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές – έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Συνεδριάζει στις 12.00 η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την έγκριση της νέας ηγεσίας του Ταμείου.

–     Κατάλογος με τα ονόματα και τους ΑΦΜ 54.000 Ελλήνων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

–     Συνολικά 55.678 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, παρουσιάζοντας μείωση 40,7% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

–     Τα 2,2 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία άγγιξε η δημόσια δαπάνη για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

–     Με αναστολή της καταβολής της σύνταξής τους απειλούνται συνολικά 6.972 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν έχουν απογραφεί.

–     Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περίπου 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες και  μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτοπεραίωσης θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.  Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που εστάλη σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή.

–     Την ανάθεση στις τράπεζες της ευθύνης ελέγχου και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας.

–     Κατάλογος με τα ονόματα και τους ΑΦΜ 54.000 Ελλήνων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

–     Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως το έλλειμμα του οργανισμού θα χτυπήσει «κόκκινο» και θα φτάσει στο τέλος του έτους στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΒΕΑ