Το προφίλ του φορολογουμένου θα καθορίζει στο μέλλον τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και το πώς θα συμπεριφέρονται κατά περίπτωση οι εφορίες. Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΠΑ μπορεί να επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε επιχειρήσεις στις οποίες «όλα είναι εντάξει». Αυτό ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στο συνέδριο των εξαγωγέων, απαντώντας στην έκκληση της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη να επιστρέφεται ο ΦΠΑ με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, η Γενική Γραμματεία λαμβάνει πολλά μηνύματα -και από εφοριακούς- ότι επιστρέφουν ποσά φόρων χωρίς να γίνεται σωστός έλεγχος «και μετά από πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, είναι δύσκολο να πείσουμε τους εφοριακούς να δώσουν χρήματα με γρήγορες διαδικασίες. Επιμένουν να γίνεται πλήρης και λεπτομερής έλεγχος», όπως εξήγησε ο ίδιος. Ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι το πιο ευέλικτο «αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρχουν μερικοί σταθεροί κανόνες, έστω κι αν είναι λίγο λάθος αλλά να είναι σταθεροί και σταδιακά θα βελτιώνεται το πλαίσιο». Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ακόμη ότι η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων για τη διενέργεια ελέγχων και η ανάγκη για εκ των υστέρων ελέγχους δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο και γνωστοποίησε ότι έχει στα χέρια του κατάλογο με 250 αλλαγές που επιλύουν προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία του ηλεκτρονικού τελωνείου.
Επέκταση στις BRICS
Ο γ.γ. του υπουργείου, Π. Μίχαλος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση της εξαγωγικής και επενδυτικής μας παρουσίας στις χώρες BRICS και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, ενώ ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα υπάρχουν στην Τουρκία, τα Βαλκάνια, στη Νιγηρία και την Ινδονησία. Παράλληλος στόχος, τόνισε, είναι και «η διακράτηση των μεριδίων μας στις ώριμες αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ».
Πηγή: imerisia.gr