Ø Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ 770.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το οικονομικό όραμα μιας Ελλάδας, που την προσεχή 7ετία θα έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών που υπέστη λόγω μνημονίου και, ταυτοχρόνως, θα έχει θέσει της βάσης μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Βασικές προτεραιότητες του νέου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου είναι η μείωση της ανεργίας, της φορολογίας και του κόστους στον αγροτικό τομέα, η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και η προώθηση μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δέκα κλάδους που μπορούν να παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας μέσα στην ερχόμενη επταετία.
Ø ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 200 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διάθεση δανείων με επιτόκια χαμηλότερα των σημερινών από τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με τη στήριξη του νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ). Οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW, Ούλριχ Σρέντερ, παρουσίασαν το σχέδιο του ΕΕΤ για τις ΜμΕ που σε πρώτη φάση θα αφορά στην παροχή δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να ανακυκλώνονται και να φθάσουν σε βάθος 7ετίας στα 700 εκατ. ευρώ.
Ø ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΜΕΡΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
«Δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται στην εισαγωγή της μελέτης με τίτλο: Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», η οποία παρουσιάστηκε από τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να εστιάσει σε τέσσερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και συγκεκριμένα στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, στην εξωστρέφειά της, στο ρόλο του κράτους στην οικονομία και στο βαθμό πρόσβασης-συμμετοχής της κοινωνίας στις οικονομικές-τεχνολογικές εξελίξεις.
Ø ΥΠ.ΑΝ.: ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ
Την παράταση των δανείων που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του πρώην ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΤΕΑΝ προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ανανέωση του ομολόγου ονομαστικής αξίας 640.000.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και λήγει τον Αύγουστο του 2014. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των δανείων που είχαν ενταχθεί στα εγγυοδοτικά προγράμματα της πρώην ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και οφειλές καθώς και εγγυήσεις από το σύνολο των προγραμμάτων της πρώην ΤΕΜΠΜΕ και της νυν ΕΤΕΑΝ.
Ø ΤτΕ: ΠΤΩΣΗ 7,5% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ
Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, με πιο συγκρατημένο ωστόσο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
Ø ΚΕΠΕ: ΣΤΟ 0,5% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2014
Στο 0,5% εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ότι θα διαμορφωθεί το 2014, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5%.
Ø HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Α.Ε.
Ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν οι Ανώνυμες Εταιρείες τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, έκθεση ελεγκτών κλπ), καθώς επίσης και τις αποφάσεις των Ετήσιων Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων (έγκριση οικονομικών καταστάσεων, εκλογή ΔΣ κλπ), για την αποφυγή ταλαιπωρίας και για τη συντομότερη διεκπεραίωσή τους από την Υπηρεσία του ΓΕΜΗ. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://services.businessportal.grΕπισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική υποβολή των παραπάνω πράξεων, θα πρέπει να αποστείλουν στο πρωτόκολλο ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα την βεβαίωση πληρωμής και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που ανέβασαν ηλεκτρονικά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσες εταιρείες έχουν ΑΡ. ΓΕΜΗ (προσωρινός) που λήγει σε 99000, να επικοινωνήσουν με το τμήμα απογραφών στο 210 3382115.