BEA – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4/11/2014

Στην διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης AYSAF 2014  – Έκθεσης Βιομηχανίας και Τεχνολογιών Υποδημάτων προχωρά η Πρεσβεία της Τουρκίας από τις 3 έως 6 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Για περισσότερες πληροφορίες στη χρήσιμη ενημέρωση του ΒΕΑ. 


Δεύτερη ευκαιρία… σε περίπου 180.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα δάνεια 40 δισ. ευρώ επιδιώκει να δώσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφή τουλάχιστον του 50% του κεφαλαίου και των τόκων τραπεζικών δανείων, καθώς και το «σβήσιμο» με μπόνους 20% προστίμων και προσαυξήσεων χρεών του Δημοσίου και την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες ρυθμίσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και για μεγαλύτερες. 
Για περισσότερες πληροφορίες στη χρήσιμη ενημέρωση του ΒΕΑ. 


Οριζόντια αναστολή πληρωμής του 30% των δόσεων όλων των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για 10 με 15 χρόνια, είναι η πρόταση που επεξεργάστηκε ο N. Δένδιας ως υπουργός Aνάπτυξης. Πάντως, η λύση του υπουργού, που έγινε χθες γνωστή από τον ίδιο, προκαλεί αντιδράσεις στον κύκλο των τραπεζών, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο να σταματήσουν να πληρώνουν ακόμη και οι συνεπείς περιμένοντας την υλοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.


Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015, σταδιακή μείωση των φόρων στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και κατάργηση της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Επίσης, ο υφυπουργός, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι θα επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας «με τον μήνα» μετά την άρση της ακινησίας. Το μέτρο αυτό που ισχύει φέτος δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις παραλάβουν, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνον για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.


-«Πράσινο φως» για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο – κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο προειδοποίησης για τις απεργίες, τις συνδικαλιστικές άδειες και την προστασία των επιχειρήσεων στη διάρκεια των απεργιών – χωρίς να θιγεί ο βασικός «πυρήνας» του ν. 1264/82 (δηλαδή το «λοκ άουτ», ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και η προστασία συνδικαλιστών) «άναψε» η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους εμπειρογνώμονες της τρόικας.


Το σχέδιο της επόμενης μέρας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup, την Πέμπτη, και η ελληνική πλευρά αναμένεται να εστιάσει στο σχέδιο χρήσης κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για την προληπτική γραμμή πίστωσης. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά απίθανη» μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το Μνημόνιο, προκρίνοντας μια ενισχυμένης εποπτείας προληπτική γραμμή πίστωσης, εν μέσω πιέσεων από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη για ρόλο και του ΔΝΤ την επόμενη μέρα. Θέτει, πάντως, ως χρονικό ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.


Για μια περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. «Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών.