–Στην Πόλη του Φωτός, τελικά, βρίσκονται, πρόσωπο με πρόσωπο, κυβέρνηση και πιστωτές, σήμερα και αύριο, με την Αθήνα να προσβλέπει σε απεμπλοκή και άμβλυνση των διαφορών με τους πιστωτές, που επικεντρώνονται στο δίπολο δημοσιονομικού κενού και ασφαλιστικού.
Η κυβέρνηση θεωρεί τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι ως θετική και ουσιαστική εξέλιξη που ξεμπλοκάρει τη διαδικασία και ως ένα βήμα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
–Η μείωση των νέων -χορηγούμενων από την 1/1/2015- συντάξεων, ο περιορισμός όσων πρόωρων (πριν από το 62ο έτος) συνταξιοδοτήσεων δεν δικαιολογούνται, η κατάργηση των συντάξεων με 15 έτη ασφάλισης και του ΕΚΑΣ, όπως καταβάλλεται σήμερα, είναι τα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.
–Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, που αφορούν 897 επαγγέλματα, μετά την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Aνάπτυξης Kώστας Σκρέκας. Oι δραστηριότητες αυτές, από την παραγωγή ειδών ένδυσης έως την κατασκευή PC, συνεισφέρουν στο 14,3% του AEΠ, δήλωσε ο κ. Σκρέκας. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας για τις επιχειρήσεις αυτές χρειαζόταν 2-3 μήνες, ενώ τα τέλη, παράβολα κ.λπ. κυμαίνονταν από 60 ως 1.500 ευρώ.
Όλα τα επαγγέλματα στη χρήσιμη ενημέρωση του ΒΕΑ
-Άνοιξε χθες το βράδυ η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αφορά περίπου 4 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου που συνολικά χρωστούν 71,5 δισ. ευρώ ενώ ρυθμίζονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. ενώ η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε τρία βήματα.
–Τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου θα αποτελούν την τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Από το 2016 και αφού θα έχει διαμορφωθεί το νέο σύστημα που θα προσδιορίζει με ακρίβεια την εμπορική αξία του ακίνητου, η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι τα 2/3 της εμπορικής αξίας.
–Τον πάτο φαίνεται ότι άγγιξε η οικονομική κρίση στο εμπόριο, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εικόνα με τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Από την άλλη μεριά, όμως, η πτώση… στο λιμάνι του Πειραιά δεν έχει βρει τέλος, με τα «λουκέτα» να συνεχίζονται.
Όπως προκύπτει από την καθιερωμένη πλέον έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, περίπου ένα στα τέσσερα καταστήματα στις εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσας είναι κλειστό, ενώ η αναλογία στον Πειραιά είναι μεγαλύτερη με ένα στα τρία να έχει κατεβασμένα ρολά. Έτσι στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο τα κλειστά καταστήματα ήταν στο ποσοστό του 27%. Για την ακρίβεια στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, που είναι 6.126, τα 1.657 ήταν κλειστά. Τον Μάρτιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,1%, τον Σεπτέμβριο του 2013 32,5% και τον περσινό Μάρτιο 28,8%.
-«Παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υπονόμευση της προσπάθειας για ανάκαμψη αν δεν αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν ληφθούν μέτρα ιδιαίτερα για τους οικονομικά πιο αδύνατους και αποκλεισμένους», προβλέπει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει με φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις το «επιχειρείν» και να αναζητήσει έσοδα από άλλες πηγές.
–Τις αποφάσεις για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων για τη βιομηχανία, ενός μέτρου που αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Με το μέτρο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η χαρτοβιομηχανία, η κεραμοποιία, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία μετάλλων κ.λπ., υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν κατά 15-20 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρονική περίοδο από το 2013 -έτος για το οποίο θα ισχύσει αναδρομικά το μέτρο- ως το 2020.
–Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία καταγράφηκε η ταχύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνική περίθαλψη τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, αφού το σχετικό κονδύλι (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μειώθηκε κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012, υποχωρώντας στο 25,7% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 9η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω από Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (22% του ΑΕΠ το 2014).