BEA – NEWSLETTER 18.6.2015

-Σκοτεινός παραμένει ο ορίζοντας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, παραμονές του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup του Λουξεμβούργου. Το ΔΝΤ τηρεί επισήμως σιγήν ιχθύος, ενώ οι Ευρωπαίοι από τη μια επαναλαμβάνουν την επίσημη θέση ότι εργάζονται πυρετωδώς για την επίτευξη συμφωνίας που θα διατηρήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, διατυμπανίζοντας παράλληλα την οργή τους για την επιθετική ρητορική της Αθήνας και τροφοδοτώντας σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδος ή/και Grexit.


Συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων με αυξανόμενο ρυθμό. Ήδη χθες οι εκροές υπολογίζονται ότι έφθασαν στο 1 δισ., καθώς οι εξελίξεις εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και αυξάνουν τους φόβους επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) στις τράπεζες.


Ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, απευθύνοντας δραματική έκκληση στην κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές, να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία. Ο Γιάννης Στουρνάρας, στο εισαγωγικό σημείωμα της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ένα σενάριο που ο διοικητής δεν απέκλεισε σε περίπτωση που επέλθει η ρήξη με τους δανειστές.


Tα πρόσφατα στοιχεία για το AEΠ δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Η επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β’ τρίμηνο του 2015, με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης.


-«Κούρεμα» των 700 φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με στοχευμένη επιδοματική πολιτική προτείνει εμμέσως στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.


-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν.


Με ενιαίο συντελεστή 21% φαίνεται πως θα φορολογηθούν τελικά τα αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι φορολογούμενοι «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα. Το ύψος του συντελεστή φορολόγησης του «μαύρου» χρήματος στον οποίο καταλήγει η κυβέρνηση αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.


Μειωμένα κατά 3%-5% θα είναι, κατά μέσο όρο, τα νέα εφάπαξ που θα αρχίσουν να χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε αυτά τα ποσοστά μείωσης οδηγεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ (με βάση την έντοκη επιστροφή εισφορών στους ασφαλισμένους) που «κλείδωσε» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης για αλλαγή του πολύπλοκου μαθηματικού τύπου, που προβλέπεται σήμερα και η εφαρμογή του οποίου θα προκαλούσε νέες μειώσεις έως και 40%.


Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


-«Κόβεται», στο εξής, το δικαίωμα επιλογής των υψηλότερων, κατά κανόνα, συντάξεων χηρείας του Δημοσίου από ήδη συνταξιούχους που έχουν μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη ή άλλες πηγές μεγαλύτερο από 1.047 ευρώ. Την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.