BEA NEWSLETTER – 30.7.2015

Σε απαρτία θα βρίσκονται από σήμερα οι επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων των θεσμών, καθώς το απόγευμα αναμένεται εκτός απροόπτου στην Αθήνα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Θεωρείται δεδομένο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ανοίξουν επισήμως τη «βεντάλια» όλων των καυτών θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


-Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο, επιδεινώθηκε δραματικά μετά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Η δε μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ανά εβδομάδα με capital control που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ανά εβδομάδα δηλαδή το 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%!


Το «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μία υπογραφή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι οι πραγματικές εκκρεμότητες για την επανέναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Η Δευτέρα παραμένει η καλύτερη πιθανή ημέρα για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, ωστόσο για να «φιξαριστεί» και αυτή εκκρεμούν κάποια ζητήματα.


Αλλάζουν οι συσχετισμοί, υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στις 10:00 στο Σινέ Κεραμεικός με ομιλία του ιδίου. Κι αυτό διότι η ομάδα των «53», που συγκροτείται από στελέχη της λεγόμενης «αριστερής προεδρικής πλειοψηφίας» και της «ΑΝΑΣΑ», μετά από σύσκεψη που είχε προχθές το βράδυ, αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στις αρχές Σεπτέμβρη.


Αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, οι οποίες όμως δεν θα μεταβάλλουν τον εισπρακτικό ετήσιο στόχο των 2,65 δισ. ευρώ εξετάζει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να καταστήσει κάπως «δικαιότερο» τον φόρο για τα έξι εκατομμύρια υπόχρεων. Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.


Την ανάγκη για «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που επιχειρούν να μεταθέσουν την επίλυσή του για αργότερα. Σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «γίνεται κοινά αποδεκτό ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, εφόσον ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί να φθάσει το 200%. Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτή τη θέση».


Στο καυτό ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όσον αφορά στο μέτωπο του ασφαλιστικού. Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών, να ζητούν επίσπευση των ρυθμίσεων και ζητούν αποσαφηνίσεις και ακριβές σχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας να θεσμοθετηθεί προς τον Οκτώβριο μαζί με το συνολικό πακέτο του ασφαλιστικού.


Νέο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εννιά παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και το σύνολο της χώρας της Κύπρου, ενώ το επίκεντρο θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών τους, με μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.


Αμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο ρευστότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση του ELA για τις τράπεζες.


-«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης, χτυπά η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου φτώχειας του 2009.

Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.