BEA NEWSLETTER – 31.7.2015

Ανατροπές σε φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων απαιτούν τώρα οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να γίνουν «διορθώσεις» στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.


Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, αντιστοίχως, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).


-Στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν τα στελέχη των ΔΝΤ, EE, ΕΚΤ και ESM στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιταχύνει το “κούρεμα” των πιο εύρωστων οικονομικά δικαιούχων του επιδόματος που σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2016.


-Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές. Η σκληρή διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το πεδίο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας να ψηφιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο της κυοφορούμενης συμφωνίας και την ελληνική πλευρά να εμμένει σταθερά στη θέση της πως τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί.


-«Θρίλερ» με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι Financial Times υποστηρίζουν ότι οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εισηγήθηκαν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι σε αυτή τη φάση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αφενός επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση (κάτι που υπογράμμισε προχθές και η Κριστίν Λαγκάρντ) και αφετέρου επειδή η χώρα δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη «θεσμική και πολιτική ικανότητα» που απαιτείται για να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, κάτι που προκύπτει και από την εμπειρία του παρελθόντος.


Τριπλή εισφορά για ασθένεια θα πληρώσουν, τελικά,  τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων με τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου (κύριες και επικουρικές) που θα εισπράξουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το Ταμείο, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.
Οι κύριες συντάξεις θα «χάσουν» επιπλέον 2% το μήνα της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις – περικοπές που επιβάλλονται από το 2010), ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% τον μήνα στις επικουρικές θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά δηλαδή τις άλλες κρατήσεις).


Σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών από τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών τραπεζών. Ο Σύνδεσμος τονίζει την ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή των μετόχων τους.


Εικόνα πλήρους κατάρρευσης δείχνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο με πτώση μεγαλύτερη των 9 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, μία υποχώρηση που κατά τους οικονομολόγους προοιωνίζεται ύφεση της τάξης του 2%-3% το τρίτο τρίμηνο.


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ Β.Ε.Α:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ εξέδωσε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, σχετικά με τα προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις Τράπεζες, για τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, ακόμη και για χαμηλά ποσά,ζητώντας άμεση παρέμβαση και νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να κατορθώσουν να απεγκλωβιστούν και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, στην παρούσα φάση.
Δείτε το Δελτίο στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α: