Επικαιρότητα – 09/10/15
– Οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι συζητήσεις αυτές ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο Ντάισελμπλουμ, θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές.
–Να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετά θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης έχει μπει σε τροχιά και ο διάλογος των δύο πλευρών θα είναι πιο ποιοτικός.
–Συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και συζήτησαν επί μια ώρα για το ασφαλιστικό, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, το χρέος, το πρώτο review και φυσικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φυσικά, η συζήτηση ήταν διερευνητική και δεν μπήκε στην ουσία των ζητημάτων.
–Αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία θα γίνει ακριβότερη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί σε αυτή, ενώ πολλοί κινδυνεύουν να τη χάσουν. Οι ανατροπές στη ρύθμιση θα ενεργοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις αλλαγές.
-«Κρυφό» χρέος 13 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση, από… απλήρωτες συντάξεις και δαπάνες υγείας, απειλεί τα ασφαλιστικά ταμεία και, κατ’ επέκταση, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τους, με νέες περικοπές. Το εσωτερικό χρέος -που δεν εμφανίζεται επισήμως στα ταμειακά ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων, προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Κουρούκλης.
-Καταστροφική οκταετία για την αγορά ακινήτων, με μείωση τιμών ακόμη και 65%, χαρακτηρίζεται η περίοδος 2008-2015, αλλά φαίνεται ότι ο κλάδος δεν έχει πιάσει «πάτο». Τα εντυπωσιακά στοιχεία που έδωσαν χθες παράγοντες της κτηματαγοράς στο συνέδριο της Prodexpo δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, καθώς βλέπουν να απαξιώνεται πλήρως η περιουσία τους.
–Ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική, έχει στεγαστικό δάνειο και το 30% αυτών δυσκολεύεται με την πληρωμή του. Το 40,9% των ιδιοκτητών με στεγαστικό έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις έναντι 31,8% το 2013 και ένα ποσοστό 28,4% εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να πληρώνει κανονικά το δάνειό του στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc στο Λεκανοπέδιο Αττικής.