BEA NEWSLETTER – 26.10.2015

Επικαιρότητα 26/10/15

-Μια βίαιη, άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή «χτύπησε» την μεσαία τάξη της χώρας την τελευταία πενταετία, στα χρόνια των Μνημονίων.
Το 2010 που μπήκαμε στο Μνημόνιο τα ελληνικά νοικοκυριά δήλωναν στην εφορία εισοδήματα 103,7 δισ. ευρώ. Φέτος δήλωσαν περίπου 73,10 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μια πενταετία χάθηκαν εισοδήματα ύψους 30,6 δισ. ευρώ. Και ενώ τα εισοδήματα συρρικνώνονται υπό το βάρος των μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, στη σκιά της διογκούμενης ανεργίας και των «λουκέτων» στην αγορά, οι φόροι πολλαπλασιάζονται δίνοντας τη χαριστική βολή.

-Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις στο σχέδιο αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.

Ενεργοποιούνται μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου οι μνημονιακές υποχρεώσεις αναφορικά με την απελευθέρωση των αγορών ψωμιού, γάλακτος και των εκπτώσεων.
Η συζήτηση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο νέο τοπίο που δημιουργείται στην αγορά του ψωμιού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τους τίτλους «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα ψησίματος του προϊόντος. Η γενική γραμματεία Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις, δηλαδή οι φούρνοι, που παράγουν ψωμί χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «φρέσκο ψωμί», ώστε να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα σημεία πώλησης.
Η δεύτερη προσαρμογή στους «ΔΙΕΠΠΥ» αφορά το θέμα των εκπτώσεων και των προσφορών. Ο νόμος προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών τακτικών αλλά και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια ακόμη κι εκτός των προαναφερόμενων σεζόν.
Η τρίτη αλλαγή στους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ έχει να κάνει με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ως γνωστόν, καταργήθηκε το επταήμερο και πια οι παρασκευαστές θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης.

-Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει να πληρώνουν όλοι τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και οι κάτοχοι υβριδικών, ηλεκτροκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων, τα οποία σήμερα εξαιρούνται.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 150.000 ασφαλισμένους,  που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν από το 67ο έτος ή το 62ο και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματία με 35ετία, άνδρες σε Ταμεία ΔΕΚΟ τραπεζών με 25ετία, γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα και άνδρες με 10.500, μητέρες ανηλίκων κ.ά. θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια στην πιο ακραία περίπτωση για να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου. Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου Μνημονίου, που προβλέπει πως από lης/ 1/2022 όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στο 67ο έτος (με 15ετίατουλάχιστον) ή στο 62ο με 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης) για πλήρη σύνταξη και στο 62 με 15ετία για μειωμένη, αναμένεται να δημοσιευτεί εκτός απρόοπτου σήμερα.

-Ελληνο-γαλλική διακήρυξη στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, της προσφυγικής κρίσης και της εκπαίδευσης, υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Αναφερόμενοι στο νέο πρόγραμμα και στην ανάγκη πραγματοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ τόνισαν τη σημασία διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής καθώς και την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης.