Επικαιρότητα 27/10/15
–Σε άμεση ισχύ θέτει το υπουργείο Εργασίας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που είχαν “κλειδώσει” κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, άνδρες σε ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία, άνδρες και γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.500 και μητέρες ανηλίκων. Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι συνολικά περίπου 150.000 με 170.000 ασφαλισμένοι, θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια – στην πιο ακραία περίπτωση – μέσω της νέας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε τελικά, χθες, στο ΦΕΚ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.
Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πως από 1/1/2022 όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη και στα 62 με 15ετία για μειωμένη. Ξεκαθαρίζει δε, ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Αναλυτικά η απόφαση στην ενημέρωση του ΒΕΑ:
–Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις. O Ντομπρόβσκις προειδοποίησε πάλι, πως, αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
–Ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί με κλιμακωτούς συντελεστές η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, δίνει σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
–Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου «περί εισαγωγής νέων πόρων στο σύστημα». Οι ίδιες πηγές, διευκρινίζουν ότι η αύξηση των εισφορών θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο.
–Την εκταμίευση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενέκρινε η Κομισιόν, στον απόηχο της χθεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής. Η πρόσθετη χρηματοδότηση, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη δημιουργία των hot spots, ενώ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς τουλάχιστον 60.000 ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.
–Παρατείνεται η καθυστέρηση της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος του ΟΓΑ, το οποίο περιμένουν 635.000 οικογένειες, παρά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδη ότι θα εκταμιευόταν έως τις 23 Οκτωβρίου. Σε καθυστέρηση βρίσκεται και η καταβολή της δ’ δόσης της “επιδότησης σίτισης που έπρεπε να είχε πιστωθεί το διήμερο 23-24 Οκτωβρίου στις κάρτες αλληλεγγύης 145.359 δικαιούχων, επιδοτώντας οικογένειες και άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με το βοήθημα των 70- 200 ευρώ τον μήνα σε μορφή πλαστικού χρήματος για ψώνια από σούπερ μάρκετ και συμβεβλημένα καταστήματα.