BEA NEWSLETTER – 15.12.2015

Επικαιρότητα 15/12/15

-Ευκολότερα θα χάνουν πλέον τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι οφειλέτες του Δημοσίου. Όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς τη εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση.

Με βάση τις νέες διατάξεις που ισχύουν και ενεργοποιούνται από σήμερα, το καθεστώς γίνεται πιο ασφυκτικό για τους οφειλέτες, αφού όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμούν να μην χάσουν τα ευεργετήματα που προσφέρει, θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν καθώς και τα πρόστιμα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα πληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 π.χ. την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ τότε θα πρέπει είτε να την καταβάλει έως 30 Ιανουαρίου 2016 είτε μέχρι την ίδια ημερομηνία να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση το ποσό του ΕΝΦΙΑ που οφείλει. Επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση των 12 δόσεων το επιτόκιο, από τις 15 Οκτωβρίου 2015 έχει μειωθεί από το 8% στο 5,05%.

-Την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων που απομένουν στη βάση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών το βράδυ της Παρασκευής, αναμένουν οι πιστωτές, προκειμένου έως το τέλος της εβδομάδας να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και πιστωτές θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, έως την τελευταία στιγμή, με ανταλλαγή στοιχείων, ώστε εφόσον ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο, να ακολουθήσει την Τετάρτη η έκθεση των θεσμών προς τους πιστωτές, πιθανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την Πέμπτη και του διοικητικού συμβουλίου του ESM, έως το τέλος της εβδομάδας, για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.
 
Εν δυνάμει αγορά και στόχος για τα funds, αποτελούν από σήμερα «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 56 δισ. ευρώ. Εκτός απρόοπτου, εντός της ημέρας, ψηφίζονται από τη Βουλή οι διατάξεις που ρυθμίζουν το πλαίσιο της διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών. Σύμφωνα με τα τρία σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου απελευθερώνονται οι αγοραπωλησίες για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και εκείνα που δόθηκαν χωρίς να υποθηκευτεί η πρώτη κατοικία αλλά η εξοχική ή άλλη στέγη.
-Η λογική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη χθεσινή – Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου – συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, όπου παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες.
Οι φορολογικές αλλαγές που θα έρθουν είναι:
-η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων,
-η σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος,
-το περιουσιολόγιο,
-η αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων,
-μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων,
-η δημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής.

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αξιοσημείωτη μείωση του δημόσιου χρέους επανέλαβε η εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου και υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

-Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπήκε χθες η πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μεταξύ της κυβέρνησης που εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου. Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων θα γίνει το φθινόπωρο του 2016 με την ταυτόχρονη προκαταβολή 1,234 δισ. ευρώ.

Στα 113,4 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Νοέμβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Έλλειμμα 3 δισ. ευρώ θα έχουν το 2016 τα δύο μεγαλύτερα και «υπό ενοποίηση» με άλλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (-2,162 δισ.ευρώ) και ο ΟΑΕΕ (-806,9 εκατ. ευρώ). Χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές τους σε άλλους φορείς (ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ κ.α.) και οι απλήρωτες (σε αναμονή έκδοσης αποφάσεων) συντάξεις σε νέους συνταξιούχους.