Επικαιρότητα 22/01/16
-Αυστηρό μήνυμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, έστειλε χθες στον Αλ. Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε πάνελ με τη συμμετοχή επίσης, των πρωθυπουργών της Γαλλίας Μ. Βαλς και της Ολλανδίας Μ. Ρούτε.
Με το γνωστό «γαλήνιο», πλην όμως αυστηρό ύφος, ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας «έσφαξε με το γάντι» τον Αλ. Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας εξάλλου ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητα τα δηλητηριώδη βέλη του Β. Σόιμπλε, ενώ τόνισε την προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας όμως στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στην άρση των ανισοτήτων στους κόλπους της Ευρώπης.
–Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, πέραν του Ασφαλιστικού, ζητά το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. Το διπλό μήνυμα -στη χώρα μας για εφαρμογή του προγράμματος και στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους- «κόμισε» η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός.
–Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση έγινε χθες, με τα τεχνικά κλιμάκια να θέλουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με στελέχη του υπ. Εργασίας διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι Θεσμοί ζητούν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.
–«Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σοβαρή, τα νούμερα όμως δεν βγαίνουν ακόμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
-Η Ελλάδα αποτελεί ακόμη πρόβλημα για την Ευρώπη, εκτιμά σε δηλώσεις του από το Νταβός ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Εκτίμησε, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση γιατί η κατάσταση είναι χάλια. «Βρίσκεται, δε, ξανά στο “σημείο βρασμού”, μπορείτε να το δείτε στο πρόσωπο του Τσίπρα» προσέθεσε.
-Ξεκάθαρη προτροπή προς την Αθήνα να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό, ήλθε χθες από τη Standard & Poor’s, η οποία σήμερα πρόκειται να δημοσιοποιήσει έκθεση για την Ελλάδα, χωρίς πλέον να αναμένονται, εκτός απροόπτου, ουσιαστικές αλλαγές στην αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.
–Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) προστίθεται στο «κουαρτέτο» με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα», όπως αποφάσισε στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ.
–Ύφεση για το 2016 μεγαλύτερη από αυτήν του 2015, προβλέπει το ΙΟΒΕ και τονίζει ότι η οικονομία κινείται χωρίς πυξίδα για ακόμα μία χρονιά. Στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ, επισημαίνεται ότι η έξοδος από την κρίση είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθεί παρά μόνον με συνολική μετάβαση σε μία νέα ισορροπία και αξιοπιστία. Για το 2015 τοποθετεί την ύφεση στο 0,5%.
–Επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης προβλέπουν φέτος επτά στα δέκα νοικοκυριά εν μέσω της… συνεχιζόμενης μείωσης των εισοδημάτων (ένα στα τρία έχει μείνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και το 51,8% προέρχεται από… συντάξεις), της αδυναμίας «κάλυψης» βασικών αναγκών (για τα τέσσερα στα δέκα) και του φόβου 122.700 οικογενειών για την απώλεια ακόμη και της κατοικίας τους, με πιθανές επισφάλειες 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Καββαθάς κρούοντας τον «κώδωνα κινδύνου» για τις επιπτώσεις της «φτωχοποίησης» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις θέσεις εργασίας:
• Ένα στα δύο νοικοκυριά (το 51,8%) στηρίζεται στη σύνταξη (από 42,3% το 2012). Το 37,3% συντηρείται από τον μισθό και μόνο το 6,1% από τα κέρδη της επιχείρησης (από 12,6% το 2012).
• Πάνω από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα
–Βαρύ τίμημα εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων πλήρωσαν το 2015 οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις ανάκαμψης που είχαν δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, προκύπτουν για τους κλάδους των εξαγωγών προϊόντων (πλην πετρελαιοειδών), τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες, σε απόλυτους αριθμούς απώλειες της τάξης του 1,88 δισ. ευρώ για το 11μηνο του 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
–Κατά 13,16% μειώθηκε το β΄ εξάμηνο του 2015 η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, η οποία επικαλείται στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.