Επικαιρότητα 27/07/16
–Στο ιλιγγιώδες ποσόν των 16.613.714.104,63 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο) εκτινάχθηκαν τα χρέη από ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων – εργοδοτών – ασφαλισμένων προς τα ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016.
Το ποσόν αυτό, είναι αυξημένο κατά 900 εκατ. Ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς στο 1ο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος) οι οφειλές είχαν ανέλθει στα 15,7 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 43.793 οφειλέτες, καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 314.790.
-«Μεγάλο Αδελφό» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των… κατ’ επάγγελμα «μπαταχτσήδων» στα ασφαλιστικά ταμεία, αποκτά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση στην περιουσία τους.
Με το νέο «όπλο», τα εξειδικευμένα στελέχη του ΚΕΑΟ, μπορούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το προφίλ των οφειλετών, εξετάζοντας τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο, είναι πάντα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ οι εισπράξεις συνεχίζουν και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 να αυξάνονται.
–Για περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) φέτος, προειδοποιεί η «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της Τραπέζης της Ελλάδος, που δόθηκε χθες, για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Με βάση την έκθεση της ΤτΕ, απαιτούνται 34,5 δισ. ευρώ πιστώσεις (δάνεια), για να πάρει μπρος η οικονομία (πιστοδοτικό κενό 34,5 δισ. ευρώ).
–Τη θέση ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, επαναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ειδική έκθεσή της για το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να συντελέσει στην ταχύτερη επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να βασιστεί σε παρεμβάσεις που αφορούν «εξορθολογισμό των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου, καθώς έχουν μικρότερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ, από ότι οι παρεμβάσεις που αφορούν φορολογικές αυξήσεις».
–Περισσότερους φόρους που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ελέω της φοροκαταιγίδας που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2015, με το τρίτο Μνημόνιο, ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά για τους φορολογούμενους με τους αυξημένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο από την κατανάλωση, τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία είναι περισσότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τον περσινό Ιούλιο που έφερε «κύμα» ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και στην έκρηξη των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που εκδηλώθηκε μετά την επιβολή των capital controls.
–Τέσσερις «μνηστήρες» συγκέντρωσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι είναι οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς της Ιταλίας, η TERNA, της Γαλλίας η RTE και οι δύο Διαχειριστές της Κίνας η State Grid Corporation of China (SGCC)και η China Southern Power Grid. Ο τέταρτος παίκτης, η China Southern Power Grid , φέρεται να έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί με έναν από τους άλλους τρεις ενδιαφερόμενους.
–Tη θέση της ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τεθεί θέμα κατάργησης, αλλά ούτε και ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζει η ΕΣΕΕ εν όψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
–Ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους, αλλά και για έναν μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, αποτελούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη διαχείριση αποβλήτων, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί κατά την πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της υπηρεσίας «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
–Αυξημένη είναι, κυρίως λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, η χρήση καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) από τους καταναλωτές στις συναλλαγές τους στο λιανεμπόριο τροφίμων, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την επίδραση της αύξησης στη χρήση πιστωτικών καρτών στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων.