BEA NEWSLETTER – 10.8.2016

Επικαιροτητα 10/08/16
 
-Ούτε την «κουρεμένη» έως 38% (μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού) προσωρινή σύνταξη δεν θα μπορούν να λάβουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ (15.000 ευρώ κύρια οφειλή + 5.000 ευρώ προσαυξήσεις) ακόμη κι αν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το «απαγορευτικό» βάζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις προϋποθέσεις χορήγησης και τα ποσά της νέας προσωρινής σύνταξης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο προσωρινή σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων και εφόσον εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης (η εξαγορά του χρόνου θα γίνεται τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου).
 
Σε κάθε σύνταξη χωριστά και σε όλες τις καταβαλλόμενες αθροιστικά συντάξεις των συνταξιούχων, καθώς και στις αμοιβές τους, εφόσον απασχολούνται, επιβάλλεται η εισφορά 6% για παροχές ασθενείας υπέρ ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, την εισφορά γλιτώνουν έως τις 31/12/2016, όσοι έχασαν πάνω από 30 ευρώ του ΕΚΑΣ, οι οποίοι, επιπλέον, απαλλάσσονται, όπως και όσοι χάνουν το επίδομα, έως την 1/1/2020 και από τη συμμετοχή τους 10% στην αγορά φαρμάκων.
Το σήμα για τις παρακρατήσεις της εισφοράς από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, πριν και μετά τον επανυπολογισμό τους, καθώς και τις απαλλαγές, προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε στα Ταμεία, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. Η εγκύκλιος διατηρεί πάντως τις μνημονιακές κρατήσεις, αφού αναφέρει ότι αυτές θα αφαιρούνται από τα ποσά των συντάξεων.
 
Έρχεται η «λυπητερή» για τον ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά στους ατομικούς λογαριασμούς του Τaxisnet τα εκκαθαριστικά με τα ποσά του φόρου.
Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, ενώ τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων, με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις, αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου, σε σχέση με τα περυσινά.
 
Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση, με επιτόπια τεστ στα ύποπτα POS και στήσιμο ενέδρας έξω από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για έλεγχο των αποδείξεων, έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα, τους κλάδους που μπαίνουν στο στόχαστρο, τα κριτήρια και τις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και την εφαρνογή του μέτρου «σφραγίσματος» των επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή.
 
Διαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους, τα τουριστικά καταλύματα, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εισάγει το νομοσχέδιο για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.
Η διαβούλευση, ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο καταργεί μία σειρά από διαδικασίες και δικαιολογητικά, καθώς και τις περισσότερες άδειες λειτουργίας, αντικαθιστώντας τες με απλή γνωστοποίηση. Ταυτόχρονα, καταργεί τους προληπτικούς ελέγχους, προ της έναρξης λειτουργίας μίας επιχείρησης και τους μεταθέτει για το χρονικό διάστημα αφού λειτουργήσει η επιχείρηση, υποχρεώνοντας τον επιχειρηματία να φυλάσσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
 
-Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει αύξηση 7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πρόκειται δε, για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος δείκτης, σε ετήσια βάση, τουλάχιστον από τις αρχές του 2014, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος κατά 8,5% που σημειώθηκε ειδικά στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης.
 
Το αίτημα της θεσμοθέτησης του «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, επαναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), «ιδίως όταν αυτή η δυνατότητα παρέχεται ήδη στα φυσικά πρόσωπα και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της.