–«Άρθρο 99» και για τα φυσικά πρόσωπα με ολική διαγραφή των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες μελετά η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο σχέδιο προτάσεων για την καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα που θα μπορούν να υπάγονται νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να είναι συνεπή ακόμη και αν ακολουθήσουν ρυθμίσεις των χρεών τους με χαμηλότερες δόσεις σε σχέση με αυτές που πληρώνουν.
–Πυρετωδώς το υπουργείο Οικονομικών χαράσσει γραμμές άμυνας αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ενόψει της κατάθεσής του στις 6 Οκτωβρίου και αναμονή των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την τρόικα, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου.
–Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016, αλλά «ψαλιδισμένη» κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι το σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που προέβλεπαν μείωση της εισφοράς κατά 50% το 2015 απορρίφθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καμφθούν μερικώς οι αντιστάσεις της τρόικας ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
-Ένα στα τρία ευρώ (ποσοστό 31,3%) έκοψαν οι Έλληνες από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για αγορά πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα να «παγώσουν» πέρυσι το χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι θέρμανση στον τόπο διαμονή τους χρησιμοποίησαν το 2013, 1.592.835 νοικοκυριά, μειωμένα δηλαδή κατά 31,3% από τα 2.317.127, νοικοκυριά που είχαν κεντρική θέρμανση στο σπίτι τους το 2012.
–Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να μπει σε κανονικούς δρόμους η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και να ξεκινήσει η καταβολή των έξι δόσεων, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, φόβος επικρατεί για τις δικαστικές εμπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Ο φόρος ακινήτων και η συνταγματικότητά του θα κριθούν στα δικαστήρια με τη Δικαιοσύνη να είναι και αυτή τη φορά ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Οι πολίτες προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση υψηλές – πλασματικές αντικειμενικές αξίες.
–Στην ενοποίηση του AΦM και του AMKA όλων των πολιτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, θα γίνονται ενιαία από τα μέσα του 2017. Tην ενοποίηση του AΦM και του AMKA προβλέπει η μελέτη του KEΠE για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις φορολογικές αρχές.
–Ενάμιση μήνα μετά την ανάρτηση των πρώτων, παραφουσκωμένων σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να διορθώσει σε πρώτη φάση τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του φόρου. Έτσι, από το περασμένο Σάββατο 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αν επισκεφθούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet, θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε, με την πρώτη να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και όχι έως τις 29 Αυγούστου.
–Οι προσλήψεις αυξήθηκαν, αλλά τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν από 3% έως 3,63% κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Ιούλιος – Αύγουστος) ρίχνοντας… έξω κατά 83,4 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του Ταμείου μέσα σε ένα δίμηνο!
–Ο ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερικά απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.), σύμφωνα με τα στοιχεία σοκ μελέτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Όπως παρατηρεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα.