-«Θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής». Αυτό αναφέρει non paper του Μεγάρου Μαξίμου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στο πλήρες κείμενο με το οποίο επιχειρείται καταγραφή όλων των αλλαγών που επιφέρει η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, ουσιαστικά προαναγγέλλονται αλλαγές στο περιεχόμενο της ρύθμισης σε σχέση πάντοτε με όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
–Σε… αχαρτογράφητα νερά κινείται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς σύγχυση επικρατεί για την «τύχη» των συντελεστών ΦΠΑ, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μπορεί μεν να ξεκαθαρίζει ότι ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί, αλλά την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του ενός συντελεστή ΦΠΑ χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «αν χρειαστεί να αυξήσουμε το ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή 13%».
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν θετικά μια αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, ενώ στο υπουργείο Υγείας ούτε καν συζητούν την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Παράλληλα, θολό παραμένει το τοπίο για τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει τώρα ότι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κατάσταση και ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά… αργότερα.
–Σχέδιο κλιμακωτής μείωσης του προστίμου για την απασχόληση ανασφάλιστων (10.550 ευρώ για κάθε άτομο) ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των απασχολουμένων, τον τζίρο αλλά και την παραβατικότητα της επιχείρησης -που θα ελέγχεται, από τον ερχόμενο Aπρίλιο, μέσω on line διασύνδεσης του Σώματος Eπιθεώρησης Eργασίας με τα υπουργεία Oικονομικών και Δικαιοσύνης- προωθεί το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης.
-Πλήρεις «καλύψεις» για παροχές ασθενείας έχουν, πλέον, 65.842 ελεύθεροι επαγγελματίες – οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούν του όρους (πληρώνουν τις δόσεις).
-Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος εξέφρασε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.
-«Η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων και το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το ύψος του δημοσιονομικού κενού φτάνει το ύψος των 5 με 7 δισ. ευρώ.
–Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες θα τεθούν επί τάπητος. Συνολικά 100.000 άτομα έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Από αυτούς οι 80.000 εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθονται σε αναμμένα καρβουνά μετά την επαναφορά της συζήτησης στις πρόωρες. Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην εξάλειψη “παραθύρων” και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία κατ πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα . Στο επίκεντρο βρίσκονται ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.