BEA NEWSLETTER – 1.3.2016

Επικαιρότητα 01/03/16

-Έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, θα αποκτήσουν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών, όπως δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ.

Χωρίς «λευκό καπνό» για την Ελλάδα, εξελίχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» ο χρόνος επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ESM με το ΔΝΤ καθώς ο τελευταίος εταίρος εγείρει σκληρές απαιτήσεις.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο και “διόρθωσε” την αύξηση που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Έτσι, πλέον διαμορφώνεται στις 89 (από 91,6) μονάδες, καταγράφοντας επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες).

Δεν θα υπολογίζεται ΦΠΑ για τη δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων στους πρόσφυγες με στόχο την στήριξη τέτοιων προσπαθειών. Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομίας, παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων άφησε χθες o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» στο STAR, ανέφερε ότι τα πλαφόν στις υψηλές συντάξεις δεν έχει οικονομικό αποτέλεσμα. Δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συντάξεις, διότι συντηρούν ανέργους.

Το ενδεχόμενο αυτοεξαίρεσης επαγγελματικών ομάδων από το νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και η δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της διασποράς του ασφαλιστικού κινδύνου μέσα από τη δημιουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

Παράταση υποβολής αιτημάτων τροποποίησης για δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας των πληροφοριακών συστημάτων του Data Center της «ΜΟΔ A.E», το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Φεβρουαρίου 2016, λόγω αναβάθμισης, παρατείνεται, μέχρι την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, ώρα 17:00, η προθεσμία υποβολής αιτημάτων τροποποίησης στα προγράμματα:
-«Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών».
-«Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών. Μετακινούμε την Ελλάδα με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον».
-«Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης, μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας» του ΕΠ Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Χέρι στα αποθεματικά, σπάζοντας αυτή τη φορά 90 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα, έβαλε άλλη μία φορά η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ταμείο πριν από δύο μήνες, σπάζοντας ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης τους!

Τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2016 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν σημειώσει πρόοδο σε σχέση με πέρσι, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η Ελλάδα έχει συνολική βαθμολογία 0,37 και κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. Σε σχέση με πέρυσι, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές. Η Ελλάδα, υστερεί από την πλευρά της ζήτησης, με χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο) και εμπιστοσύνης (οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές).