Επικαιρότητα 10/06/16
–Εισήγηση, που ουσιαστικά κρίνει το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις υπερβολικά προστατευτικό, κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στις προτάσεις του, ο εισαγγελέας Νιλς Βαλ, επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 (Νόμος 1387/1983, ως τροποποιηθείς ισχύει), που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση, έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα.
-Με την αγωνία ενός «εμφράγματος» στο Taxis που είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι σήμερα, είκοσι ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, περισσότερες από τα 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν έχουν υποβληθεί.
-«Ψαλιδισμένο» κατά 133 εκατ. Ευρώ, θα είναι το επόμενο έτος το κονδύλι των συντάξεων, ενώ αντίθετα, η συνολική μισθολογική δαπάνη, αυξάνεται στα 11,321 δισ. ευρώ από 11,055 δισ. ευρώ φέτος. Οι συνολικές δαπάνες του κράτους, παραμένουν στην «πρέσα», σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου Μνημονίου και προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55,775 δισ. ευρώ από 55,603 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες (σε καθαρή ταμειακή βάση) για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα διαμορφωθούν στα 5,750 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης στοχεύει το 2017 στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.
-«Είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά… που έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και των δανειστών». Με τα λόγια αυτά και την εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, ξεκινά η εβδομαδιαία οικονομική επισκόπηση του ΣΕΒ στο δελτίο, που κυκλοφόρησε χθες και παράλληλα για μία ακόμα φορά ο Σύνδεσμος διαψεύδει ότι έχει ζητήσει περικοπή των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
-«Σήμα» στο Eurogroup να δώσει στις 16 Ιουνίου, το «πράσινο φως» για να αποδεσμευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ει δυνατόν πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, έδωσε χθες το EuroWorkingGroup, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
–Σε κατάσταση αποπληθωρισμού για 39ο διαδοχικό μήνα παρέμεινε η ελληνική οικονομία τον Μάιο. Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αποπληθωρισμό 0,9%, ο οποίος πάντως επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον αποπληθωρισμό 1,3% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.
–Χωρίς ΕΚΑΣ μένουν, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, χαμηλοσυνταξιούχοι με ακαθάριστο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης και επιδομάτων τον Μάιο του 2016 (μήνας δημοσίευσης του ν. 4387/2016) πάνω από 664 ευρώ, έναντι 850 ευρώ που ήταν το όριο για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί που θα χάσουν το ΕΚΑΣ υπολογίζονται σε 100.000.
–Μικρή υποχώρηση στο 24,1% σημείωσε η ανεργία τον Μάρτιο, έναντι 25,7% τον Μάρτιο του 2015 και 24,2% τον Φεβρουάριο του 2016. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.153.232 άτομα και ήταν μειωμένος κατά 4.609 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 68.045 άτομα (μείωση 5,6%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015.
–Άνοδο 2,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο, εξέλιξη που στηρίχθηκε και στη σημαντική άνοδο 5,8% την οποία κατέγραψε η παραγωγή στην ελληνική μεταποίηση.