BEA NEWSLETTER – 12.4.2016

Επικαιρότητα 12/04/16

Στην «επικίνδυνη ζώνη» μπήκε από τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού η Ελλάδα θα πάει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς τα κείμενα της «κατ αρχήν συμφωνίας» με ΕΕ και ΔΝΤ, που αποτελούσαν πρόκριμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παρά το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις διαφορές θα είχαμε έτοιμες, τις δύο … κατ αρχήν συμφωνίες με ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, χθες ξαφνικά αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών. «Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον.

Την ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Καρτούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ να κοπεί για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων ήδη από το 2017.

Πηγές αναφέρουν, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν χθες βράδυ πιο διαλλακτικοί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 300- 350 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Αναλυτικότερα, έπεσαν στο τραπέζι δύο σενάρια αύξησης εισφορών: το πρώτο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 1,5 μονάδα για μια τριετία, και το δεύτερο αύξηση κατά 1 μονάδα για έξι έτη. Ο νέος στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να μη γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων – κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ.

Από 414,30 ευρώ έως 1.318 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, θα κυμαίνονται τα μεικτά ποσά των κύριων συντάξεων με βάση τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης που συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι επικεφαλής των Θεσμών.

Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση της χώρας τους, ήταν το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους, εκτιμώντας πως η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νέα επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη χώρα, με την απαισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να αποτελεί πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα στην πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα που προτείνει στους Θεσμούς, επιτείνουν την ανησυχία στην αγορά, η οποία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Σύμφωνα με την έρευνα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες έναντι 120 μονάδων που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η οικονομία, εξ αιτίας της αβεβαιότητας και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων επισημαίνει ο ΣΕΒ» και τονίζει ότι οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του Συνδέσμου, που κυκλοφόρησε χθες.

Ο αυξημένος αριθμός προσλήψεων με μειωμένα ωράρια και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς (το 54% ήταν με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης) «υπερκάλυψε» τις απολύσεις και οδήγησε στη δημιουργία 7.038 νέων θέσεων μισθωτής εργασίας τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον Μάρτιο έγιναν 149.028 αναγγελίες πρόσληψης και 119.677 «αποχωρήσεις» ( οι 57.573 ήταν οικειοθελείς και οι 62.104 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου) με αποτέλεσμα να προκύψει θετικό ισοζύγιο κατά 29.351 θέσεις, έναντι 22.313 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα (7.038 επιπλέον θέσεις).