Επικαιρότητα 14/11/16
–Ένα ιδιαίτερα δύσκολο εικοσαήμερο ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση από σήμερα και μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Αθήνα θα «τα παίξει όλα για όλα», αρχής γενομένης με την έναρξη σήμερα των τελικών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση και με την έλευση αύριο Τρίτη, στην Αθήνα, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίον ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει συναντήσει τέσσερις φορές τα τελευταία δύο χρόνια.
–Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, δια της Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
–Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες.
–Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
–Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
–Αυξημένοι έως και 36,3% θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017 πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι για τα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία απέκτησαν το 2016. Αιτία για την εξέλιξη αυτή, θα είναι η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ακίνητα, στην οποία οι συντελεστές φόρου έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα του 11%-33% στα επίπεδα του 15%-45%.
-Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Οκτωβρίου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για τον υπολογισμό του πραγματικού ποσοστού της ανεργίας, αυτή δεν μπορεί να δρομολογηθεί, αν δεν ληφθούν υπόψη μια σειρά παραμέτρων οι οποίες συνήθως αγνοούνται. Η ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας ανήλθε σε 30,8% (οριακά χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, που ήταν 31,7%) όταν η ΕΛΣΤΑΤ «έδωσε» 23,4% για τον Αύγουστο του 2016!
–Εντείνονται οι πιέσεις των λιανέμπορων στους προμηθευτές για καλύτερες τιμές και περισσότερες παροχές, μετά την απόφασή τους να συναινέσουν στο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 50%, προκειμένου να διασωθεί ο Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη. Η λύση αυτή είχε προκαλέσει από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς λιανέμπορους να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό και ειδική μεταχείριση, η οποία υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
–Την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων (με ενίσχυση και επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης), την πλήρη προστασία του δικαιώματος της απεργίας και τη διατήρηση προληπτικού ελέγχου στις ομαδικές απολύσεις, ακόμη κι αν (όπως αναμένεται) καταργηθεί, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το υπουργικό «βέτο», περιλαμβάνει το κείμενο «αρχών» που θα αποστείλει στους θεσμούς η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις αλλαγές στα εργασιακά που «μπαίνουν» ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς αυτήν την εβδομάδα.