BEA NEWSLETTER – 14.7.2015

Ο λευκός καπνός που βγήκε χθες το πρωί από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκάλεσε βαθύ ρήγμα με απρόβλεπτες εξελίξεις στη εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Είχε ήδη γίνει γνωστή η απόφαση της Αριστερής Πλατφόρμας να μη στηρίξει τη συμφωνία στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη των στελεχών της τάσης, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή, χθες το μεσημέρι.
Με τις έως τώρα ενδείξεις, ξεπερνούν τους 30 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, ενώ ο Πάνος Καμμένος με τη χθεσινή του δήλωση έξω από Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, αρκεί να μην μπουν σε αυτήn,  στελέχη της Ν.Δ. και του Ποταμιού, αλλά δεν στηρίζει τη συμφωνία. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν στην Αθήνα.


-Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Βασικό μέρος των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς κα οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.


Να πάρουν πίσω τη συμφωνία «έστω και στο και πέντε», πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, καλεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του.


-Το ζήτημα της χρηματοδοτικής γέφυρας προς την Ελλάδα, θα εξετάσει σήμερα το EuroWorking Group με σκοπό να ξεπεραστούν νομικές, τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup το οποίο και αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών για το εν λόγω θέμα.


-Το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Κλειστή θα παραμείνει η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων, μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς.


-Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τις τράπεζες,  είναι αυτά που αναμένεται να απασχολήσουν έντονα τους πάντες το προσεχές χρονικό διάστημα. H συμφωνία με τους δανειστές, ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν, καθώς οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Mέρκελ και του προέδρου του Eurogroup, δίνουν το πρώτο στίγμα των προθέσεων των δανειστών. Όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τη διαδικασία του bail out, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή των μετόχων και κυρίως χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε σε επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά «τραβηκτικά» δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου.


Την αποκάλυψη ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά δεν βρήκε στήριξη, έκανε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


-Ανατροπές, και μάλιστα άμεσα, στην αγορά, όπως στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και των αρτοποιείων,  αλλά και στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τομείς της αγοράς,  όπου ο ΣYPIZA είχε αντιδράσει στις αλλαγές που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες μάλιστα δεν υιοθετούσαν πλήρως τις συστάσεις του OOΣA.


Τον συμψηφισμό των επαναπροσλήψεων με τις προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2015 στο Δημόσιο, εν είδει ισοδύναμου δημοσιονομικά μέτρου, θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς. Βάσει της νέας συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, προβλέπεται η ανάκληση των μονομερών ενεργειών οι οποίες στο πεδίο του Δημοσίου αφορούν τις περίπου 7.500 επαναπροσλήψεις , απολυμένων, διαθεσίμων , αλλά και εργαζομένων στην ΕΡΤ.