BEA NEWSLETTER – 17.3.2016

Επικαιρότητα 17/03/16

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σήμερα σε νέες συναντήσεις κρίνεται η δυναμική επίτευξης συμφωνίας μέσα στα επόμενα 24ωρα και πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που σχεδιάζουν ούτως η άλλως να φύγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας λόγω του Καθολικού Πάσχα.
Το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στη σκληρή στάση του, τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό αλλά και για τα κόκκινα δάνεια. Ειδικά στο φορολογικό μέτωπο, το Ταμείο ζητά τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ από 9.545 ευρώ σήμερα, πρόταση που φέρνει έξτρα φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, επιδιώκει τη διαφύλαξη του αφορολογήτου και προτείνει παρεμβάσεις στα φορολογικά κλιμάκια για τα μεσαία εισοδήματα, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν για τους έχοντες εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και των 20.000 ευρώ.

Παρατείνεται μέχρι τις 3 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, για την ελάφρυνση και το διακανονισμό οφειλών τους.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2013 και στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

-Συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, αναζητούν επειγόντως, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο τα πολιτικά και νομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολύπλοκα, ενώ δεν υπάρχει εγγύηση παρά μόνο προσδοκία ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική θα αποφέρει το ζητούμενο, που είναι η δραστική μείωση της ροής προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Παράταση λίγων ημερών πήρε απ’ ότι φαίνεται το ενδοκυβερνητικό θρίλερ με την απαίτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, λόγω της αναφοράς του τελευταίου στην ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία».

Τέλος στη μηνιαία καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου στους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, βάζει από τον Απρίλιο, το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να οριστικοποιήσει έως τον Ιούνιο, το τελικό ύψος των περικοπών που θα γίνουν με βάση τα έσοδα και τα έξοδα (δηλαδή τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 32%.

Νέα διαδικασία αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων από τις επιχειρήσεις, εγκαινιάζει ο ΟΑΕΔ, με στόχο την άμεση και καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Αναλυτικά, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους εργοδότες και τις επιχειρήσεις τους, πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, με βάση την επαγγελματική ειδικότητά τους και την περιοχή στην οποία διαμένουν, ενώ ο εργοδότης θα έχει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες για την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες του ανέργου. Προϋπόθεση είναι οι εργοδότες επιχειρήσεις να έχουν παραλάβει κλειδάριθμο από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ της περιοχής τους, με τον οποίο έχουν πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ (e services).