BEA NEWSLETTER – 18.4.2016

Επικαιρότητα 18/04/16

Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για όλους, μετά από 20 χρόνια εργασίας θεσπίζεται με το νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική – Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση, το οποίο κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο έχει κοινούς κανόνες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διασφαλίζει  τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, οι οποίες για την περίοδο από 1.1.2018 και ύστερα διατηρούνται σε αυτό το ύψος ως «προσωπική διαφορά».
Επίσης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις, οι νέες συντάξεις με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι αυξημένες για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ. Όπως προκύπτει για τους νυν συνταξιούχους στις περιπτώσεις που οι νέες συντάξεις διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα υφιστάμενα, τα επιπλέον ποσά (δηλαδή οι αυξήσεις) θα χορηγούνται τμηματικά.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά, υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 10%-25% (μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης.

-Η φορολογία εισοδήματος και ειδικά το ύψος του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γράφουν το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων, αλλά πολλά ζητήματα με βασικό το θέμα του αφορολογήτου παραμένουν ανοιχτά και δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών.
Η Αθήνα επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την «κόκκινη» γραμμή για αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ (9.091 ευρώ για την ακρίβεια) ενώ το κουαρτέτο επιμένει και πιέζει στη μείωσή του στα επίπεδα των 8.100 ευρώ (8.182 ευρώ ζητάει το ΔΝΤ).

Πώληση και «πράσινων» δανείων σε funds αλλά και πακέτο διαγραφών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Αθήνα.
Με αυτά τα δεδομένα, ετοιμάζεται νέος νόμος για τη μεταβίβαση των δανείων σε funds που θα αντικαταστήσει τον σημερινό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ αλλαγές έρχονται και στο θεσμικό πλαίσιο «Δένδια» με αυτοματοποιημένο τρόπο διαγραφής χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο και για μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

-Οι δανειστές εξετάζουν τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, αν η Αθήνα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ότι σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ύψους έως περίπου 3 δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των περίπου 5 δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα επιπλέον μέτρα, αν δεν πετύχει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια.

-Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε σε συνομιλητές του φόβους του ακόμη και για την συνοχή και την σταθερότητα της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, αν οι δανειστές πιέσουν ιδιαίτερα για το πακέτο μέτρων «σε αναμονή» και ιδίως αν σε αυτό επιμείνουν να υπάρχουν μέτρα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ζητήσουμε έκτακτα μέτρα, θα πέσει η Κυβέρνηση».

-Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

-Δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 11 το πρωί το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).