BEA NEWSLETTER – 2.7.2015

Για την επόμενη εβδομάδα, μετά το δημοψήφισμα, κρατά τις κρίσιμες αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Δ.Σ. της οποίας, κρατά αμετάβλητο το καθεστώς των ενεχύρων και δεν προχωρά σε κούρεμα ενώ διατηρεί αμετάβλητο τον ELA. Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.


Νέα επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.


Σε αναστολή δραστηριοτήτων θα οδηγηθεί μέρος του εμπορίου εξαιτίας των καταστάσεων, όπως αναφέρει σε ψήφισμά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και υπογραμμίζει ότι: “βιώνουμε πλέον την ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου και ιδιαίτερα της εμπιστοσύνης στις καθημερινές συναλλαγές μας μέσα και έξω από τη χώρα”.


Συνεχίζονται οι μεγάλες ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα που λειτουργούν για την εξυπηρέτησή τους έχουν σχηματίσει και σήμερα οι συνταξιούχοι, προκειμένου να εισπράξουν το ποσό των 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.
Οι τράπεζες άνοιξαν και σήμερα – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – υποκαταστήματά τους για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.


-«Θα εξετάσουμε το αίτημα για νέο δάνειο στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος» διαμηνύει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Με μια δισέλιδη επιστολή που στάλθηκε στις 30 Ιουνίου στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, η οποία συνοδεύει το αίτημα της Ελλάδας για νέο μνημόνιο ύψους 29,1 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις επόμενες ημέρες, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) της Τρίτης.
Σύμφωνα με την επιστολή ο πρωθυπουργός δέχεται μεταξύ άλλων το νέο καθεστώς ΦΠΑ (23% εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, 13% ξενοδοχεία, ενέργεια, 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα) αλλά ζητά έκπτωση 30% στα νησιά.


Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Έρνεστ.


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.


-Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος απέκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ χαρακτήρισε «εξοργιστική και απογοητευτική» τη διαπραγματευτική τακτική του Αλ. Τσίπρα.


-«Βροχή» πέφτουν οι υποβαθμίσεις για την Ελλάδα, καθώς μετά την S&P (την Δευτέρα) και την Fitch προχθές, σειρά πήρε η Moody’s που αργά χθες το βράδυ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 2 βαθμίδες, στο CAA2 (από B3 προηγουμένως), προϊδεάζοντας για περαιτέρω υποβάθμιση.


-«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.