BEA NEWSLETTER – 21.10.2015

Επικαιρότητα 21/10/15

-Λίγο πριν ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να βρει ισοδύναμα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων και ακόμη σκληρότερων μέτρων.
Η ανάγκη για εξεύρεση ισοδύναμων έγινε εμφανής τα τελευταία 24ωρα με το «αλαλούμ» που επικράτησε αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τελικές αποφάσεις περί «τμηματικής» διαμόρφωσής του, που τελικά δημιουργούν μια νέα «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα.

Ολοήμερη θα είναι σήμερα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι έρχονται από σήμερα στην Αθήνα και έως την Παρασκευή, ενώ θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς, για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

-Το διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ ενέκρινε n Βουλή, με τις Θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΟΑΕΕ και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα θα ανέλθει έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ και ότι οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δισ. και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000.

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μηνιαία βάση κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον προηγούμενο μήνα συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,469 δισ. ευρώ. Έτσι, στο εννεάμηνο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 8,392 δισ. ευρώ από 6,923 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Χαμηλότερες κατά περίπου 30% εκτιμάται ότι θα είναι οι χρεώσεις που υφίστανται οι επιχειρήσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος από τις 9 Δεκεμβρίου 2015. Κι αυτό, καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τίθενται σε εφαρμογή -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού 2015/751 της Ε.Ε. που ορίζουν ανώτατα όρια στις διατραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών που διενεργούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Πόλεμος με ανεξέλεγκτες διαστάσεις βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης με την Κατ. Σαββαϊδου από την οποία έχουν ζητήσει την παραίτησή της από την Παρασκευή. Η  Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με μια πολυσέλιδη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες ενώ αναφέρει: Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά.
Δηλώνει επίσης ότι δεν παραιτήθηκε, γιατί δεν μπορεί να αποχωρήσει «σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες».

Απρόσκοπτα εκτελούνται οι εντολές πληρωμών έργων ΕΣΠΑ, καθώς από χθες Δευτέρα το σύστημα ηλεκτρονικών εντολών πληρωμής είναι προσβάσιμο για όλους τους υπεύθυνους λογαριασμών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Επαγγελματικές διεξόδους και ευκαιρίες απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους αλλά και περιφέρειες της χώρας, εντός της κρίσης, διαπιστώνει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Οργανώνοντας τα στοιχεία της απασχόλησης κατά κλάδο και περιφέρειες και συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2008 με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, το ΚΕΠΕ διαπιστώνει ότι ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε 5 περιφέρειες της χώρας,  και ακολουθούν οι κλάδοι της φυτικής – ζωικής παραγωγής και θήρας, βιομηχανίας τροφίμων, λιανικού εμπορίου και καταλυμάτων. 

-Βουτιά 18,3% έκανε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο του 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.