BEA NEWSLETTER – 23.6.2015

Από νωρίς σήμερα το πρωί πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε αύριο Τετάρτη πρώτα στο EuroWorking Group και μετέπειτα στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και δανειστές) να φτάσουν σε μια καταρχήν συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής και θα έρθει για έγκριση το Σαββατοκύριακο, από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Κατόπιν η συμφωνία θα έρθει, προς έγκριση, στην τελευταία συνεδρίαση της Γερμανικής βουλής την ερχόμενη  Δευτέρα, ώστε να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού που θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Αργά χθες το βράδυ και αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της έκτακτης συνόδου κορυφής κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης σημείωναν ότι «απομακρύνεται η λύση της παράτασης της υπάρχουσας συμφωνίας».


Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, όπως δήλωσαν απόψε μετά τη ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, οι οποίοι αποτιμούν θετικά την ελληνική πρόταση.


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε σήμερα το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


Επώδυνο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, για να «κλειδώσει» η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η κυβέρνηση αναμόρφωσε τον κατάλογο με τα μέτρα προσεγγίζοντας τις «θέσεις» των θεσμών, ενώ οι νέες προτάσεις σχεδόν κάλυψαν την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που χώριζε τις δύο πλευρές.
Στις νέες παρεμβάσεις, περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξάνεται και η εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% .
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και μείωση 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων.
Το πακέτο συμπληρώνουν οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016. Για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 680 εκατομμυρίων ευρώ φέτος ευρώ θα πρέπει το νέο καθεστώς ΦΠΑ να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ενδεχομένως από τον Ιούλιο. Αναλυτικά τα μέτρα στη χρήσιμη ενημέρωση του ΒΕΑ.
Η ελληνική πρόταση, προβλέπει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή της έκπτωσης 30% των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία θα εφαρμοστεί ενδεχομένως με ορισμένες εξαιρέσεις.


-«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τις προτάσεις των ελληνικών Αρχών που κατατέθηκαν στους θεσμούς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε δήλωση που εξέδωσε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.


Ο «κύβος ερρίφθη» για την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, από τον Ιανουάριο του 2016. Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των πιστωτών, από το επόμενο έτος θα αυξάνεται σταδιακά κατά έξι μήνες ανά έτος, η ηλικία εξόδου προς τη σύνταξη για τουλάχιστον 200.000 ασφαλισμένους, από τους συνολικά 280.000 που σήμερα καλύπτονται από ειδικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους.


Στα 310 εκατ. ευρώ (αντί 232 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί) διαμορφώθηκε στο πρώτο τετράμηνο του 2015 το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω των μειωμένων εσόδων από εισφορές και παρά τη ρύθμιση των οφειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, το σύνολο των εσόδων των Ταμείων ανήλθε το πρώτο τετράμηνο του 2015 σε 11,242 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 11,552 δισ. ευρώ (-310 εκατ. ευρώ) έναντι στόχων για έσοδα 11,610 δισ. ευρώ και έξοδα 11,842 δισ. ευρώ (-232 εκατ. ευρώ).