–Κορυφώνονται στις Βρυξέλλες οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών. Απόψε στο Eurogroup αναμένονται εκτός απροόπτου οι τελικές διατυπώσεις, έτσι ώστε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής να εγκριθεί και τυπικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός για το περιεχόμενό της, που πριν ακόμα γίνει επισήμως γνωστό, συναντά αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
-«Τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό». Με τη φράση αυτήν κυβερνητικό στέλεχος κωδικοποιούσε επί της ουσίας τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τις νέες διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των θεσμών και συγκεκριμένα μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με την ΕΚΤ στον «άχαρο» ρόλο του παρατηρητή.
Οι διαφωνίες αυτές ανάγκασαν τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να καλέσει εκ νέου σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ώστε η τριμερής που θα έχουν νωρίτερα οι επικεφαλής των τριών θεσμών να διευρυνθεί με την παρουσία του κ. Τσίπρα.
–Επανέρχεται το σενάριο της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος που είχε πέσει στο τραπέζι της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το βράδυ τους ευρωβουλευτές τονίζοντας ότι στην Ελλάδα και τους θεσμούς προτάθηκε η παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
–Ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει το νέο καθεστώς ΦΠΑ σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στους δανειστές, λόγω της μετάταξης στον συντελεστή 2 3% από το 13% που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα προκύπτουν οριακές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και των βιβλίων, ενώ δεν υπάρχει καμία μεταβολή των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και νερό. Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν υπερ μειωμένο 6%(από 6,5%σήμερα), έναν μεσαίο 13% και έναν βασικό 23% με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους συντελεστές.
-Στα… δύο «πακέτα Γιούνκερ», δηλαδή στο νέο EΣΠA που θα ισχύσει για την περίοδο έως το 2020 και στο ευρωπαϊκό «επενδυτικό πακέτο» των 315 δισ., οι ελπίδες για γενναία χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.
Τα κεφάλαια ύψους 35 δισ. ευρώ από το «πακέτο Γιούνκερ», δηλαδή το νέο EΣΠA για την περίοδο 2015-2020, θα δοθούν στην Ελλάδα εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.
–Αγανάκτηση για τα φορολογικά μέτρα αλλά και ανακούφιση… για τη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών είναι τα δύο συναισθήματα που βγαίνουν από τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Κοινές προτάσεις πάντως των εκπροσώπων των μεγάλων και μικρομεσαίων εργοδοτών είναι η ανάγκη της περιστολής κρατικών δαπανών, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και η καταβολή, έστω και την τελευταία στιγμή, προσπάθειας ώστε να μην προωθηθούν μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕΕ, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνουν ότι τα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση στη χώρα.
-Μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις κινδυνεύουν να «δουν» από το καλοκαίρι τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων αν οι νέες εισφορές υπέρ του κλάδου ασθενείας (+1% και +5%, αντίστοιχα) επιβληθούν, όπως προβλέπεται σήμερα, στα… μεικτά ποσά (πριν από τις άλλες κρατήσεις) των 2.655.000 κύριων και 1.640.000 επικουρικών συντάξεων που εισπράττουν. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αν οι εργοδότες «μετακυλίσουν» την εισφορά 2,9% που «αναβιώνει», οπότε οι μειώσεις των μισθών τους θα ξεπεράσουν το 1,5 (1% από την επαναφορά της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ + 0,5% από την αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά ταμεία).
–Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά όχι και της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που εκπνέει την Παρασκευή προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει αποφασίσει να παρατείνει την προθεσμία που λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου 2015.
–Αύξηση κατά 3% (+13.754 άτομα) των μακροχρόνια ανέργων που έφτασαν να αποτελούν το 59,61% του συνολικού αριθμού των ανέργων τον Μάιο (έναντι 54,8% τον αντίστοιχο περσινό μήνα) κατέγραψε ο ΟΑΕΔ παρά την εποχική μείωση των αναζητούντων εργασία κατά 3,71% (-5.675 άτομα) μεταξύ Απριλίου και Μαΐου και μόλις κατά 0,70% σε διάστημα ενός χρόνου.
-«Κλειστές πόρτες» από τα νοσοκομεία προς τους ανασφάλιστους πολίτες καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των ασθενών και ζητώντας να γίνει γνωστό όχι μόνο γιατί δεν προχώρησε η κάλυψη των ανασφάλιστων όπως ορίστηκε με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά και γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται.
–Ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα και το ΠΑΜΕ.