Επικαιρότητα 24/06/16
–Την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν οι Βρετανοί, στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, εξέλιξη που σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών, το Brexit συγκέντρωσε 51,9% έναντι 48,1% του Bremain.
«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια»: Αυτός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.
-Με έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό, έγινε δεκτή ανά την Ευρώπη η ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit. Σοβαρή και δραματική εξέλιξη, κυρίως για τη Βρετανία, αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, τόνισε πως η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη για το Brexit.
-«Μαύρη ημέρα» ξημερώνει στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, οδηγεί τις ευρωπαϊκές αγορές σε πτώση άνω του 10%.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, υποχωρεί κατά 5,5%, ενώ ο βρετανικός, σημειώνει απώλειες κατά 7,7% στις 5.849 μονάδες. Κατά 10% στις 9.232. μονάδες διολισθαίνει και ο γερμανικός DAX.
–Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή την ώρα (06.49), το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.
-«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο χθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα.
–Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR’S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA, σύμφωνα με τους Financial Times.
-«Η επίθεση στο βασικό μισθό και στα εργασιακά κεκτημένα, είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ’ έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με παραγωγική υποβάθμιση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο του Economist, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας». Όπως είπε, «ενδεικτικά για την περίπτωση μας, από το 2009 οι αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ και η συνολική ζήτηση κατά 53 δισ. ευρώ».
–Ένα νέο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός του Ιουλίου προανήγγειλε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Το νέο σύστημα, θα στοχεύει στη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν και τις επενδύσεις.
–Πάνω από ένας στους τρεις βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Όπως προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2015 που αφορά τα εισοδήματα του 2014, το 35,7% του πληθυσμού, βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, όταν την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%. Το κατώφλι φτώχειας ανήλθε στα 4.512 ευρώ ανά άτομο και 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δυο ενήλικες με δυο παιδιά κάτω των 14 ετών. Κάτω από το όριο της φτώχειας βρέθηκε το 21,4 % του πληθυσμού.
–Με «προίκα» φανερό έλλειμμα, που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το «κρυφό» έλλειμμα που ξεπερνά 4,5 δισ. ευρώ και αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεων σε αναμονή, σύμφωνα με στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν σε αυτά προστεθούν και τα εσωτερικά χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, παράλληλα με τα δάνεια που έχουν λάβει τα ταμεία και δεν τα έχουν αποπληρώσει, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα, εκτιμάται ότι η «μαύρη» τρύπα των ταμείων διαμορφώνεται σε 12 δισ. ευρώ.