-Ανησυχία και φόβος είναι τα μηνύματα που λαμβάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας από τα χιλιάδες μέλη του, μικρομεσαίους επαγγελματίες βιοτέχνες, αισθήματα που είναι διάχυτα στην αγορά, ενόψει πιθανού νέου κύκλου λουκέτων, στον οποίο μπορεί να οδηγήσουν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς, στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία, αλλά και τις επαχθείς χθεσινές «αντιπροτάσεις» των θεσμών.
Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου…
–Δίχως να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας – θεσμών και να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα στις 7, ξεκίνησε η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Εκ νέου θα συνεδριάσει επίσης στις 2 και το Eurogroup, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε εσπευσμένα.
-Νέα μέτρα που έβαλαν «φωτιά» στη διαπραγμάτευση παρέδωσαν χθες νωρίς το πρωί οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση-σοκ που κατέθεσαν οι δανειστές και σε άτυπη ενημέρωση ανέφερε ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».
Ζητούν οι αλλαγές να ισχύσουν άμεσα από την 1η Ιουλίου με στόχο την άντληση εσόδων 1% ΑΕΠ αντί για 0,741% που πρότεινε η Αθήνα, σε ετήσια βάση. Οι δανειστές λένε «όχι» στο να υπαχθούν τα βασικά τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, και δέχονται μόνο την υπαγωγή των μη επεξεργασμένων τροφίμων. Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της Αθήνας να παραμείνει στο 13% ο κλάδος της εστίασης και ζητούν να μεταφερθεί στο 23%, με παράλληλη κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% που προτείνει η Αθήνα ζητούν την αύξηση του συντελεστή κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή από το 26% στο 28%. Επίσης απορρίπτουν την επιβολή φόρου 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.
Το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017 ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αντικατάστασή του, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της επιδοματικής πολιτικής, στα τέλη του 2018.
-Για ώρα ιστορικών αποφάσεων κάνει λόγο η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο της με αφορμή το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις «οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο πεδίο της «διαπραγμάτευσης» δικαιώνουν απόλυτα όσους, εδώ και καιρό, προέβλεπαν πως οι διαρκείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ανοίγουν την όρεξη των δανειστών για να αξιώνουν ακόμη περισσότερα και πιο βάρβαρα μέτρα.
–Τον δρόμο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου, ενδεχομένως έως και τις 27 Ιουλίου, ανοίγει η παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του γνωστού έντυπου Ε9 μέχρι και τις 27 Ιουλίου, η οποία έληγε κανονικά την ερχόμενη Τρίτη.
Ωστόσο η παράταση της προθεσμίας δεν συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών καταβολής του φόρου εισοδήματος. Ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από την κατάθεση της δήλωσης.
–Στα 700 εκατ. ευρώ μόλις διαμορφώθηκαν τα νέα δάνεια προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο, καθώς οι δείκτες τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης παρέμειναν «παγωμένοι» εν μέσω πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας. Μάλιστα, μέρος των νέων εκταμιεύσεων, ειδικά στα στεγαστικά, αφορούσε αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την προεκλογική περίοδο.
–Νέα επέκταση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ELA ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλύπτοντας το σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος και μολονότι το ποσό δεν είναι ανακοινώσιμο, προσδιορίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τις επόμενες 24 ώρες θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.
–Στο 0,49% προβλέπει το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ειδικότερα προβλέπει 0,66% και 0,32% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.