–Νέα προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο μέχρι και τις 20 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεών τους.
Την παράταση της ρύθμισης για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κατά ένα μήνα προτείνουν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας η καταληκτική ημερομηνία να γίνει 31 Ιουλίου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να την αποδεχθεί.
–Ο Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το «παιχνίδι τελείωσε», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε πως «δεν πρέπει να υποτιμούνται οι αντοχές ενός ταπεινωμένου λαού».
–Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε το Eurogroup του Σαββάτου και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας πάντως ότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.
–Οι μαραθώνιες επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους δανειστές, που συνεχίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί, δεν κατάφεραν να λύσουν το «γόρδιο δεσμό», με αποτέλεσμα στο Eurogroup να κατατεθούν τελικώς δύο διαφορετικές προτάσεις, μία από τους θεσμούς και μία ελληνική, γεγονός που δεν επέτρεψε στους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα.
–Αγεφύρωτο φαντάζει μέχρι αυτή την ώρα το χάσμα, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς πάνω από 4 δισ. ευρώ χωρίζουν τις δύο πλευρές. Η προσθαφαίρεση μέτρων από το ελληνικό πακέτο και οι απαιτήσεις των θεσμών αντί να μειώνουν, διευρύνουν το δημοσιονομικό κενό, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο λογαριασμός που απαιτείται για να επέλθει συμφωνία.
«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις αποτελούν ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και το ασφαλιστικό. Η διελκυστίνδα ξεκινά με τον ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν οι αλλαγές στους συντελεστές να ισχύσουν άμεσα από την 1η Ιουλίου, μέτρο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Οι θεσμοί, μάλιστα, απαιτούν εφαρμογή του συντελεστή 23% του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και στα ξενοδοχεία, προκαλώντας ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «λουκέτα» και απολύσεις.
–Λίγες ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και το άκαρπο Eurogroup έρχεται στο φως η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στο ΦΠΑ, οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,93%. Η Ελλάδα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία, ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά. Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση της μείωσης του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.
Εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015.
Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 και να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.
Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.
Καμία αναφορά για την εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Καμία αναφορά για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
–«Αν τεθούν διλήμματα που είναι έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε λάβει θα προσφύγουμε και πάλι στον λαό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στο Mega.
–Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τη «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα να φθάνει στο 1,75 δισ. ευρώ. Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί φόροι ύψους 695 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, το «πάγωμα» των προληπτικών ελέγχων στην αγορά, αλλά και η σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
–Από τα 250 έως τα 1.500 ευρώ κυμαίνονται οι συντάξεις στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχος, η σύνταξη κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 882 ευρώ το μήνα (713 κύρια σύνταξη, 169 επικουρική).
Το ύψος των συντάξεων είναι παραπλήσιο στην Πορτογαλία (2,5 εκατ. συνταξιούχοι) όπου η μέση σύνταξη φθάνει τα 833 ευρώ μικτά τον μήνα. Στην Ισπανία (5,6 εκατ. συνταξιούχοι) το ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 1.020,80 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης για τον Ιούνιο.
–Τη διαβεβαίωση ότι οι καταβολή των συντάξεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, έδωσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.