BEA NEWSLETTER – 28.1.2016

Επικαιρότητα 28/01/16
 
Νέα μέτρα που μπορεί να φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ζητούν οι δανειστές, ασκώντας νέες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Θεσμοί βλέπουν μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά και χθες φέρεται να ζήτησαν την κάλυψή της με νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016. Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν τα μέτρα που θα κλείσουν το κενό των 2 δισ. ευρώ που έχει ενσωματωθεί στο Μνημόνιο για τη διετία 2017-2018.
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Προϋπολογισμός του 2015 όχι μόνο δεν είχε πρωτογενές έλλειμμα, αλλά είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 730 εκατ. ευρώ που καλύπτει εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος από την τρύπα που βλέπουν οι δανειστές για το τρέχον έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκαν ήταν η πρόβλεψη για “τρύπα” 900 εκατομμυρίων για το 2016, παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα του 2015 ανέρχεται σε 730 εκατομμύρια και καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της την πρόβλεψη για την τρέχουσα χρονιά.

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ύψους 13,48 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε το 2015. Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι πέρυσι αντιστοιχούν σε πέντε φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ που ανέρχονται σε 2,65 δισ. ευρώ. Μόνο τον Δεκέμβριο δεν πληρώθηκαν βεβαιωμένες οφειλές 1,647 δισ. ευρώ αφού εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Κλιμακωτές εκπτώσεις από 10% έως 40% (ανάλογα με το εισόδημα) στις επιβαρύνσεις φόρων και εισφορών που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ισχύσουν για την πρώτη… τριετία εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλίστρων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Οι εκπτώσεις θα παρέχονται σε κάθε «παλαιό» ελεύθερο επαγγελματία καθώς για τους «νέους» θα ισχύει, όπως έχει ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη ευνοϊκότερο καθεστώς (θα πληρώνουν με βάση το 80% του κατώτατου μισθού, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ, το 14% αντί του 20% για σύνταξη τα πρώτα 3 χρόνια και το 17% τα επόμενα δύο χρόνια).
Σύμφωνα πάντως με το τελευταίο από τα  πολλά σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας, για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2019 θα παρέχεται έκπτωση επί του συνολικού ασφαλίστρου, με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι θα βαίνουν μειούμενοι ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ.  Έτσι, για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ  θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου. Για ποσά από 15.001 έως 20.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι της τάξης του  35%, από 20.001 έως 25.000 ευρώ 30%, ώστε κλιμακωτά, για  ποσά από 40.001 έως 50.000 ευρώ, η έκπτωση να πέσει στο 10%. Μάλιστα στο υπουργείο ξεκαθαρίστηκε ότι οι συντελεστές έκπτωσης είναι υπό συζήτηση καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση μετά το 2019.

Με εντατικούς ρυθμούς, στη σκιά των εξελίξεων στο «μέτωπο» του προσφυγικού, κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση. Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, το πιθανότερο είναι οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τα δημοσιονομικά δεδομένα, αφού κεντρικό ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει η στάση των Θεσμών για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πόσο είναι αυτό για την περίοδο 2016 -2018 ενόψει και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με μεγάλο ερώτημα τη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης. Χθες, δημοσίευμα της «Huffington Post», επανέφερε το θέμα της μείωσης των συντάξεων, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται να απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα να απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Αποδυναμώνει τις γραμμές άμυνας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε) η διατήρηση για μεγάλο διάστημα των capital controls, επισημαίνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας.
Περισσότερες από τις μισές μμε είχαν κρατήσει χρηματικά διαθέσιμα εκτός του τραπεζικού συστήματος ως προετοιμασία για το ενδεχόμενο κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ ειδικά οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εμπορίου και βιομηχανίας είχαν τη δυνατότητα και διακράτησης αποθεμάτων. Αυτή η «θωράκιση» που καταγράφεται για τις 8 από τις 10 επιχειρήσεις είναι πεπερασμένη χρονικά, τονίζεται στην έρευνα.
 
Τα συμπεράσματα
Αν η άρση των capital controls γίνει σχετικά σύντομα, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, εκτιμούν ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα επανέλθουν σε ομαλή κατάσταση λειτουργίας, ενώ το ένα τρίτο απαντά ότι η κανονικότητα θα επανέλθει άμεσα.
Με αυτά τα δεδομένα, η ταχεία άρση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει η επίδρασή τους στις μμε στα τρέχοντα, σχετικά διαχειρίσιμα, επίπεδα, τονίζει η Εθνική.
Με βάση το δείγμα των 1.200 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, υπό την πίεση της πολιτικής αβεβαιότητας και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, οι μμε κατέγραψαν σημαντική πτώση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, η οποία άγγιξε το 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα.
Παράλληλα, οι εξαγωγές δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 9% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 28% κατά το αντίστοιχο διάστημα.
Σε επίπεδο κλάδων, θετικά ξεχωρίζει η βιομηχανία χημικών, η πληροφορική και ο τουρισμός, ενώ πιο αδύναμοι παρουσιάζονται οι τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.

Νέα… λυπητερή περιμένει χιλιάδες Αθηναίους καθώς ο δήμος ξεκινά εκστρατεία είσπραξης απλήρωτων προστίμων. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 215.000 απλήρωτες κλήσεις και αναμένεται να αποσταλούν τα αντίστοιχα ραβασάκια στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για να πληρώσουν. Μάλιστα τα πρόστιμα αναμένεται να είναι προσαυξημένα.