Επικαιρότητα 29/03/15
-Εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ καταθέτουν εκ νέου συμφωνία στο υπουργείο Εργασίας για παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ. Έως την Πέμπτη, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) καταθέτουν στο υπουργείο Εργασίας συμφωνία για την, εκ νέου, παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυτή τη φορά έως τα τέλη του 2016.
–Στις 6 Απριλίου «ανοίγει» στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των Θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακός νόμος).
Σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, πρόεδρος της εννεαμελούς Επιτροπής των ξένων (πλην… ενός Έλληνα, του Γιάννη Κουκιάδη), εμπειρογνωμόνων που θα εισηγηθούν τις αλλαγές, ορίστηκε ο 62χρονος Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Jan Van Ours, πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων «εργατολόγων» την περίοδο 2011- 2014 με πλούσιο ερευνητικό έργο στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.
–Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της λίγα 24ωρα για να κλείσει το λογαριασμό των μέτρων περίπου 5,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. Στη φάση αυτή, πρέπει να και να συμφωνηθούν μέτρα 1,8 – 2 δισ. ευρώ ώστε κυβέρνηση και δανειστές να βρεθούν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τη συνέχιση των συζητήσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το Eurogroup στις 22 Απριλίου.
-Τον Ιούνιο αναμένεται η νομοθεσία για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων ενώ θα ακολουθήσει το Μάρτιο του 2017 ο κλάδος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Το υπουργείο Οικονομίας με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προχωρήσει στην καταγραφή και ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσει στην κατάργηση περιττών διαδικασιών που έχουν εντοπιστεί.
-«Θα έχουμε κλείσει τη διαπραγμάτευση έως τις 15 Απριλίου, γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ» δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
-«Ανάσα» στην αγορά του αυτοκινήτου αναμένεται να δώσει η παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου, του μέτρου της απόσυρσης, παρά τις «ψαλιδισμένες» έως 50% εκπτώσεις που προβλέπονται στο τέλος ταξινόμησης για όσους αντικαταστήσουν τα παλαιά οχήματά τους με καινούργια. Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη.
Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος, κυμαίνεται από 25% έως 80%, ανάλογα με τον κυβισμό και τη φορολογητέα αξία και διαμορφώνεται ως εξής:
• 240 ευρώ (από 300 ευρώ), για όσους αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
• 768 ευρώ (από 960 ευρώ), για όσους αγοράσουν αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
• 1.320 ευρώ (από 1.430 ευρώ), για όσους αγοράσουν αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
• 1.470 ευρώ (από 2.100 ευρώ), για όσους αγοράσουν αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι 1.800 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.
• Έως 1.400 ευρώ (από 2.800 ευρώ), για όσους αγοράσουν αυτοκίνητο από 1.801 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.
-Το σήριαλ της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, φαίνεται πως τελειώνει καθώς η πύλη του Τaxisnet αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά ενδεχομένως χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εκκαθάρισης του φόρου.
–Νέο σοκ περιμένει τους συνταξιούχους καθώς με τα φορολογικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κάθε μήνα έως και 45 ευρώ, με τις μειώσεις να αφορούν όσους παίρνουν σύνταξη από 700 ευρώ και πάνω.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένει “παγωμένη” μέχρι τις 4 Απριλίου, οι προτάσεις όμως που συνεχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι φαίνεται να φέρνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Εάν μάλιστα, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους “πέσει” από τα 9.550 ευρώ στα 7.000, τότε οι συνταξιούχοι των 700 και 800 ευρώ θα υποστούν ετήσια μείωση, 540 ευρώ τον χρόνο.
–Φοροεπιδρομή σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων με πετρελαιοκίνηση και νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά, θα φέρουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
Αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια για τους φόρους στα καύσιμα: Το πρώτο προβλέπει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι σε 1 λίτρο βενζίνης ο ειδικός φόρος, από τα 67 λεπτά που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 71 λεπτά, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης από τα 33 λεπτά θα ανεβεί στα 35 λεπτά.
Σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή είναι περίπου στο 1 ευρώ. Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 6% η τιμή λιανικής θα αναπροσαρμοστεί στο 1,050 ευρώ. Η τιμή λιανικής από το 1,347 ευρώ ανά λίτρο θα ανεβεί στο 1,396 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του φόρου στη βενζίνη και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης μ’ εκείνον που επιβάλλεται στη βενζίνη. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η τιμή του πετρελαίου θα επιβαρυνθεί συνολικά με 0,418 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η λιανική τιμή θα φτάσει στο 1,418 ευρώ!
-Με την απλή γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή θα είναι εφικτή πλέον και στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το οποίο απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες αδειοδότησης σε τρεις κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που παράγουν το 25% του ΑΕΠ. Βασικό κορμό του νέου καθεστώτος αδειοδότησης θα αποτελέσει η αρχή «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω», όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
–O επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μωρίς Οπστφελντ, επαναφέρει το θέμα της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης: «Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
–Σε τρεις δόσεις θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τα μερίσματα έως το τέλος του 2016 στους 285.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β, αριθμός 799), ως πρώτο τρίμηνο νοούνται οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος, ως δεύτερο τρίμηνο οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος και ως τρίτο τρίμηνο οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, εν τω μεταξύ αναμένεται να γίνουν περικοπές που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τουλάχιστον στο 32%.
–Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 7 Απριλίου συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις αντιδράσεις της ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ την ίδια μέρα στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Καλεί για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της 7ης Απριλίου και προειδοποιεί για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.
–Την Τρίτη 3 Μαΐου «μεταφέρεται» η αργία της Πρωτομαγιάς που φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα. Την απόφαση για τη μεταφορά της αργίας υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με βάση την πάγια ακολουθούμενη πρακτική και τις διατάξεις του Α.Ν. 380/1968 «περί καθιερώσεως της 1ης Μαΐου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας».