BEA NEWSLETTER – 3.2.2016

Επικαιρότητα 03/02/16

Φόρο-σοκ με την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε στους επικεφαλής των Θεσμών για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Στα σενάρια για τη νέα κλίμακα που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος στο κουαρτέτο των Θεσμών και θα εξεταστούν σήμερα το μεσημέρι, δεν έχει ενσωματωθεί στη νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση, κυρίως για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές που ξεκινούν από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Συμφωνία για να παραταθεί κατά ένα μήνα το καθεστώς της εξαίρεσης μεταβίβασης συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων σε funds, επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, να μην επιτραπεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.
Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, όπως έκανε γνωστό ο τελευταίος, παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η εξαίρεση πώλησης των ακόλουθων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων:
[1] Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.
[2] Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας.
[3] Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).
[4] Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και
[5] Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

-«Έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί… το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε» ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, μετά τη συνάντησή του με τους δανειστές.
Βασικά σημεία «τριβής» -και ανταλλαγής στοιχείων και επιχειρημάτων- είναι οι αυξήσεις των εισφορών (από τις οποίες εξαρτάται αν θα μειωθούν ή όχι οι επικουρικές συντάξεις) και η «κάλυψη» του δημοσιονομικού στόχου για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης όχι μόνο στη διετία 2016-2017 (κατά 1% του ΑΕΠ και κατά 0,50% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αλλά μακροπρόθεσμα σε συνάρτηση με τη νέα δομή του Ασφαλιστικού και τα έσοδα από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Αύξηση κατά 80.410 άτομα των χαμηλόμισθων εργαζομένων κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μεταξύ του 2014 και του 2015, με αποτέλεσμα οι αμειβόμενοι με «καθαρό» μισθό κάτω των 1.000 ευρώ να φτάσουν στο 63,17% (1.023.093 άτομα) από 61,56% (942.683 άτομα) που ήταν στο σύνολο των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα. Όπως προκύπτει από τις καταστάσεις προσωπικού που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις στο ΣΕΠΕ, το 2015 αυξήθηκε ο αριθμός των δηλωμένων εργαζομένων κατά 5,79% ή κατά 88.666 άτομα (1.619.845 άτομα από 1.531.179), αλλά, ταυτόχρονα, αυξήθηκε και ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων κατά 80.410 άτομα (ποσοστό +8,53%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Nielsen, σημαντική είναι η αύξηση όσων πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά, φτάνοντας το 85% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 31 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους.
Παράλληλα με τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας, 8 στους 10 ερωτηθέντες, φαίνεται να ανησυχούν και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (32% έναντι 28%) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (35% έναντι 33%).

Στο δυσθεώρητο ποσό των 150 δισ ευρώ, ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, που βασίζονται τόσο σε επίσημα στοιχεία όσο και σε εκτιμήσεις της ομοσπονδίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων, ανέρχονταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016 σε:
-58,5 δισ προς την εφορία
-3,7 δισ προς τα τελωνεία
-27,4 δισ ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (τα 15,35 δισ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και έχουν μεταβιβασθεί στα ΚΕΑΟ για την αναγκαστική είσπραξη τους)
-60 δισ ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων -επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ-, τα 28,5 δισ. ευρώ για χρέη 6.000 μεσαίων επιχειρήσεων – επιχειρήσεις με 50-249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ- , ενώ τα υπόλοιπα 20,5 δισ. ευρώ αφορούν «κόκκινα» δάνεια 120.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων).

Παράταση στο μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμά ότι με τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουν χιλιάδες πολίτες που διαθέτουν παλαιά αυτοκίνητα  ή διαθέτουν χαρτί απόσυρσης να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του οχήματός τους.

Έκπτωση έως 10% στα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, θέλοντας να επιβραβεύσει τους συνεπείς πελάτες. Οι εκπτώσεις θα αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης για εκπτώσεις και στα τιμολόγια υψηλής τάσης (μεγάλη βιομηχανία).