BEA NEWSLETTER – 3.3.2016

Επικαιρότητα 03/03/16

-Δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση μη καταβολής προστίμου, όπως, για παράδειγμα, του προστίμου για την αδήλωτη εργασία ή άλλων οφειλών πλην τρεχουσών εισφορών, όπως ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος στα Ταμεία, «όσοι οφειλέτες έχουν απολέσει τη ρύθμιση του ν. 4321/2015, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που δεν αποτελούν τρέχουσες εισφορές, και εφόσον πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου, δεν θεωρούνται έκπτωτοι και δύνανται να τη συνεχίσουν, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί, αν αυτή δεν είχε απολεσθεί». Όπως διευκρινίζεται, μετά την τροποποίηση που έγινε με το ν. 4324/2015, προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 1-4-2015.

Εγκύκλιος ΟΑΕΕ
 
Μικρότερες έως και 40% συντάξεις θα λαμβάνουν όσοι «νέοι» ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες υπέβαλαν μετά την 1η Ιουλίου του 2015 (όταν καταργήθηκε η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ) αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης στα 62, αντί στα 67. Την ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων περιγράφει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ επισημαίνοντας ότι, στο εξής χορηγείται πριν από τα 67 μόνο το οργανικό ποσό και μάλιστα μειωμένο οδηγώντας ακόμη και σε σύνταξη 201 ευρώ μεικτά.
 
Επιπλέον, όσοι ασφαλισμένοι εμπίπτουν στις νέες διατάξεις και στον τρόπο υπολογισμού του ν. 3863/2010 (δηλαδή είτε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 είτε έχουν θεμελιώσει ως 31/12/2014 και η σύνταξη αρχίζει από 1/9/2015), θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του δικαιούμενου οργανικού ποσού, πλήρους ή μειωμένου. Αν έχει, μάλιστα, εκδοθεί με άλλον τρόπο υπολογισμού η σύνταξη, αυτή θα επαναπροσδιοριστεί.

Στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Απριλίου, προσανατολίζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει ιδιώτες, και εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους περίπου 10.000 χαρτιά απόσυρσης και δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν. Η λύση αυτή εξετάζεται μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν από το κουαρτέτο των Θεσμών, στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και της αντικατάστασής τους με νέα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο, σε όλα τα επίπεδα -και σε πολιτικό- για το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας και την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι από την ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών και από το Ταμείο, αναζητούσαν συμβιβαστική λύση που θα περιορίσει τη σημαντική απόσταση που χωρίζει Ευρώπη και Ταμείο στο σκέλος του δημοσιονομικού κενού και θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Υψηλές χαρακτήρισε τις εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορεί να γίνεται καταβολή των συντάξεων». Μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη».

-Με ανασφάλιστους λειτουργούσαν το 16,50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 30 Νοεμβρίου 2015, ελέγχθηκαν 31.348 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 5.173 (ποσοστό 16,50%) βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

-Έντονα δραστηριοποιείται η ευρωπαϊκή αγορά στην πώληση των «κόκκινων» δανείων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου αυτά τα δάνεια αναμένεται να φθάσουν στο 45%. Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινων» δανείων) των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αποφασιστική δράση απαιτείται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της Ε.Ε, εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ενώ σύμφωνα με τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ε.Ε.
Δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (Ελλάδα 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας E.Ε.28: 47%), τον γραπτό Τύπο (Ελλάδα: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, E.Ε.28: 50%) και το ραδιόφωνο (Ελλάδα: 61%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Τουρκία 66%, E.Ε.28: 36%).

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται το επίπεδο αξιοποίησης του Διαδικτύου από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, το Internet εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο διάθεσης των τουριστικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Google, μόλις το 8% των καταλυμάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να δέχεται κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας τους. Την ίδια στιγμή, το 37% των πωλήσεων του τουριστικού κλάδου στην Ευρώπη πραγματοποιείται πλέον διαδικτυακά.