BEA NEWSLETTER – 30.3.2016

Επικαιρότητα 30/03/16

Την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να «κλειδώσει» η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην τριετία 2016-2018, προκειμένου να κλείσει ο «λογαριασμός» των 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ). Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου με την επανέναρξη των διά ζώσης διαπραγματεύσεων την προσεχή Δευτέρα, να υπάρχει «έτοιμο υλικό» πάνω στο οποίο θα γίνει η τελική συζήτηση.
1. Το 1% του ΑΕΠ, τα 1,8 δισ. ευρώ, θα προέλθει από το ασφαλιστικό.
2. Στα φορολογικά, έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ. Έχει συμφωνηθεί ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 88% (που σημαίνει ότι στα 100 ευρώ φόρων που θα επιβάλλονται, θα εισπράττονται τα 88) με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 1,8 δισ. Από τα 2 δισ., το 1,3 δισ. θα προέλθει από τη νέα εισφορά αλληλεγγύης και τα 700 εκατ. από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
3. Το 1,8 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη θα αναζητηθεί από την έμμεση φορολογία, είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης.

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, περιορίστηκε στα 121,68 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 13,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.

Στους 64.846 υποχώρησαν οι οφειλέτες του ΙΚΑ, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βγήκαν εκτός ρύθμισης 49.502 οφειλέτες, με συνέπεια το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας να χάσει οφειλές ύψους 1,7 δισ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί συνολικά.

-Σε σημαντική μείωση των δαπανών για διασκέδαση, ένδυση-υπόδηση, τρόφιμα, διακοπές και θέρμανση οδηγούνται οι καταναλωτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πού διενέργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η εταιρία ερευνών και επικοινωνίας TOTHEPOINT, με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στους καταναλωτές», προέκυψε ότι το 88,1% (σχεδόν εννέα στους δέκα) έχουν μειώσει κι άλλο την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο.
Συγκεκριμένα το 88,1% των καταναλωτών, έχουν μειώσει γενικά την κατανάλωση, τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς, που δήλωσαν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση, το 82,1% μείωσε τις αγορές ένδυσης – υπόδησης, το 70,0% τη διασκέδαση, το 63,1% την αγορά τροφίμων, το 43,5% τις διακοπές, το 39,1% τη θέρμανση, το 36,5% τα καλλυντικά, το 35,8% το ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, το 35% τις μετακινήσεις, το 32,8% τον οικιακό εξοπλισμό, το 30,9% τα είδη προσωπικής υγιεινής το 30,7% τα είδη καθαριότητας σπιτιού, το 23,6% την υγεία, και το 20,3% την εκπαίδευση.

Την στήριξη της σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εξέφρασε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, η ΕΤΕ «αναγνωρίζοντας για ακόμα μία φορά τη δυναμική και τα περιθώρια ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξής τους, μέσω  των ακολούθων τεσσάρων νέων προγραμμάτων:
-Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
-Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
-Νεοφυής επιχειρηματικότητα.