BEA NEWSLETTER – 4.8.2016

Επικαιρότητα 04/08/16

-Χαμηλότερες έως και 20% συντάξεις θα λαμβάνουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τις 13 Μαΐου, ακόμη κι αν είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μια ή και περισσότερες ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή από την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, «αν η διακοπή της δραστηριότητας ή στην περίπτωση αυτοκινητιστών η επαγγελματική άδεια οδήγησης έχει κατατεθεί από 13/5/2016 και μετά, οι αιτήσεις κρίνονται με βάση το νέο Ασφαλιστικό».
Και ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ασφαλιστική σχέση λήγει στο τέλος του μήνα της διακοπής του επαγγέλματος, «θα εξετάζεται η πραγματική ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος στην αρμόδια αρχή, αν είναι μέχρι τις 12/5/2016 ή από 13/5/2016 και μετά». 

-Νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Ε9 που ανεβάζουν τον λογαριασμό του φόρου δίνει το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010 και όσοι προχωρήσουν σε αλλαγές, θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία. Διορθώσεις μπορούν να γίνουν από τώρα και στα αγροτεμάχια για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη, παρά το γεγονός ότι φέτος τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

-Αγώνας ταχύτητας περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καθώς πριν από την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Έτσι μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να προχωρήσουν όσα από τα 15 προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να καταγραφεί σαφής πρόοδος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου.
Προαπαιτούμενα:
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει:
[1] Στο ασφαλιστικό να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω:
-της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
-της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας
-της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τις εξαγορές των πλασματικών ετών.
[2] Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
[3] Να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες, ενώ θα πρέπει να οριστεί και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
[4] Να επιλεγεί και το διοικητικό συμβούλιο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
[5] Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι Θεσμοί έχουν ζητήσει να μεταβιβαστεί άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησής του στην Deutsche Telekom έναντι ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, αλλά και των τριών κάθετων αξόνων. Η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Για υπέρμετρη αρνητική φορολόγηση τόσο από τους έμμεσους όσο από τους άμεσους φόρους, που λειτουργεί αρνητικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, κάνει λόγο μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence), το οποίο έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Στη μελέτη τονίζεται πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του SETE Intelligence, οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου 12μήνου, έχουν επιφέρει απώλεια ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μεγαλύτερη του 10%, «εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την πολύ επίπονη κοινωνικά και οικονομικά εσωτερική υποτίμηση».

Υπέρβαση 1,02% από τον στόχο παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2016, ενώ τον Ιούλιο σημειώθηκε υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 9,6% όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ο ίδιος σημείωσε, σε σχετικές δηλώσεις του, ότι κατά το επτάμηνο χωρίς τις επιστροφές φόρων σημειώθηκε υπέρβαση 621 εκατ. ευρώ από τον στόχο του Προϋπολογισμού.