BEA NEWSLETTER – 5.11.2015

Επικαιρότητα 05/11/15

Αυστηρά μηνύματα με… γαλλική διπλωματία έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις έως το τέλος του έτους», που έθεσε σαν καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ζήτησε αποφάσεις «εδώ και τώρα» για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι «ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του ασφαλιστικού», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ανειλημμένων δεσμεύσεων του Μνημονίου και των δημοσιονομικών στόχων λόγω των πιέσεων που δημιουργεί το Προσφυγικό.

Προς συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας οδεύουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις πληροφορίες να θέλουν η τελική συμφωνία να κλείνει από σήμερα μέχρι το αργότερο αύριο Παρασκευή.
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε χθες μια νέα πρόταση και μάλιστα υπήρχε και τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές. Αυτή καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών έναντι του 72% που ήταν η αρχική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα θέση προβλέπει για όσους προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική αξία είναι 150.000-180.000 ευρώ, ενώ «μάχη» γίνεται για το ύψος του εισοδήματος. Η ελληνική πλευρά επιμένει στα 35.000 ευρώ.

-Την παράταση ως και 16 Νοεμβρίου 2015 της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ.

Μικρές αυξήσεις για ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο. Για ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ.

Ευκαιρίες κατάρτισης και προσωρινής απασχόλησης σε 254.000 ανέργους, θα δώσει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2016 με βάση τα 13 νέα προγράμματα που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Τα προγράμματα – στα οποία περιλαμβάνεται και η κοινωφελής εργασία 150.000 ανέργων για 8 έως 12 μήνες, από τον Μάρτιο του 2016, σε δημόσιους φορείς- συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, προβλέπουν επιδοτήσεις του μισθού ή των εισφορών με εγγυημένα εργασιακά δικαιώματα και ελάχιστο μισθό 495 ευρώ, υποχρέωση απασχόλησης ενός ποσοστού ανέργων μετά τη λήξη των επιδοτήσεων και, ειδικά για την κατάρτιση και τη μαθητεία πιστοποίηση των γνώσεων και απασχόληση για 6 έως 12 μήνες.

-«Αντιμέτωποι» με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της απεργίας της ΠΝΟ αναμένεται να βρεθούν σήμερα στη Λέσβο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
-Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για να λάβει μέτρα κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, τόσο από φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ εκρηκτική γίνεται η κατάσταση στα νησιά, όπου είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 15.000 πρόσφυγες.

-Μεγάλες χαμένες του Ασφαλιστικού, είναι 150.000 μητέρες ανήλικων τέκνων, που θα κληθούν να δουλέψουν από 12 μήνες έως και 17 έτη παραπάνω πριν βγουν στη σύνταξη. Πρόκειται για ασφαλισμένες που είχαν πιάσει τα έτη ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2012 αλλά δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Πλέον οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα βγουν στη σύνταξη με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν τη χρονιά που θα πιάσουν το παλαιό όριο ηλικίας.