BEA NEWSLETTER – 5.2.2016

Επικαιρότητα 05/02/16

Νέα πρόταση για κλιμακωτές εκπτώσεις 5% – 50% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, κατ’ αρχάς για μια τριετία (2017 2019), κάνει n κυβέρνηση για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Σύμφωνα με τη βελτιωμένη κυβερνητική πρόταση, σι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και λοιπών επιστημόνων συνδέονται με το εισόδημα από το 2017, υπολογίζονται συμφώνα με τα ποσοστό που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου (μέχρι και 38,45%) και στη συνέχεια απομειώνονται 5%- 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα 7.000- 55.000 ευρώ.

Νέο ραντεβού, με το οποίο και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο, έχουν σήμερα το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των θεσμών. Η τελική συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, έχει οριστεί για σήμερα στις 11.00 το πρωί, για να τελειώσει στις 15.30 και να αναχωρήσουν οι απεσταλμένοι των θεσμών.
Οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και οι επικεφαλής θα επιστρέψουν ξανά στις 15 Φεβρουαρίου, για τον τελικό γύρο και τις αποφάσεις. Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» και η παράταση για 45 μέρες τουλάχιστον, για όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις που υπέβαλαν για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Χίλτον, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί αντιδρούν σθεναρά στο να δίδεται η εθνική σύνταξη σε όλους με 15 χρόνια ελάχιστης ασφάλισης. Ζητούν να δίνονται τα 384 ευρώ με τη συμπλήρωση των 20 ετών και όχι των 15 ετών.
Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους, στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1 – 1,5%. Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει ότι της ζητήθηκε μείωση των συντάξεων, με τις παρούσες συνθήκες 
το σχέδιο Κατρούγκαλου «δεν βγαίνει» αν βεβαίως επιμείνουν οι Θεσμοί στις αντιρρήσεις τους.

Τις πρώτες ενστάσεις διατύπωσαν οι Θεσμοί για τις αλλαγές της φορολογίας εισοδήματος που πρότεινε η κυβέρνηση, με τη βασικότερη να αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μη ενσωμάτωσή της, στη φορολογική κλίμακα. Στο φορολογικό, ενώ είχε συμφωνηθεί να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% και διατήρηση της έκτακτης εισφοράς. Δηλαδή συνολικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 58%.

Θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε χθες η Κομισιόν, εν μέσω μάλιστα της διαπραγμάτευσης των Θεσμών με την κυβέρνηση. Αναγνώρισε πάντως πως η ελληνική οικονομία παρουσίασε μεγαλύτερη αντοχή το 2015 σε σχέση με τις προσδοκίες. Αναμένει δε ισχυρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αν και συνολικά για τη φετινή χρονιά, «βλέπει» ύφεση 0,7% σε μέσα επίπεδα.

Από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων κι όπως εκτιμούσε χθες αρμόδιο, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο, βέβαια, απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη.

Οι αυξημένες εισπράξεις κυρίως από τον φόρο ακινήτων και τον φόρο εισοδήματος ανέβασαν και τον Ιανουάριο τα συνολικά φορολογικά έσοδα. Τα προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον πρώτο μήνα του έτους τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 148,8 εκατ. ευρώ ή κατά 4,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, όταν τα έσοδα λόγω εκλογών είχαν «βουλιάξει» παρουσιάζοντας «τρύπα» 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Την ανάγκη να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.