BEA NEWSLETTER – 5.5.2016

Επικαιρότητα 05/05/16

Απολύτως κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα, ως προς τη δυναμική επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές, πριν από το τέλος Μαΐου. Χθες, ενόψει του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαΐου, όπου στο τραπέζι θα βρεθεί και η βιωσιμότητα του χρέους, συνεδρίασε το EuroWorkingGroup, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το προληπτικό πακέτο μέτρων, ύψους, 3,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων.
Με τα χθεσινά δεδομένα, οι προσδοκίες να υπάρξει τη Δευτέρα κατάληξη των συζητήσεων παρέμεναν χαμηλές και οι ελπίδες για οριστική συμφωνία, μετατίθενται για το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, που όμως, δεν θα αλλάζουν τις βασικές (κοστολογημένες και συμφωνημένες με τους Θεσμούς) διατάξεις του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου οι οποίες προκαλούν «θύελλα» αντιδράσεων, καταθέτει σήμερα και αύριο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (πριν από την Ολομέλεια) της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Κλειδί» για τη βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού θα είναι οι παραδοχές της Αναλογιστικής Μελέτης (π.χ. οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, της ανεργίας, οι εκτιμήσεις για το πόσοι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορές κ.ά.) που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με την ΟΚΕ, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, αθροιστικά, θα ανέλθει σε 55% – 56% του ακαθάριστου εισοδήματος και μάλιστα χωρίς κανένα «αντίκρισμα» ως προς τις παροχές για όποιον θα πληρώνει… παραπάνω, από την 1/1/2017, μετά τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

Σοκ σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι θα υποστούν μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ που θα πάρουν. Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν ως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/9/2013 και μετά. Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1ης/1/2014 και μετά, και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κ.λπ.), θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες.

Εκρηκτικό κοκτέιλ με αυξήσεις φόρων και επιβολή ειδικών τελών σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης, που θα πλήξουν τα νοικοκυριά περιλαμβάνει το πακέτο των παρεμβάσεων στην έμμεση φορολογία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2015, αποκάλυψε ότι έρχονται νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου είναι:
-Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων 1,8 δισ. ευρώ.
-Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
-Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα.
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
-Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (και περιλαμβάνονται στο πακέτο των 5,4 δισ.) όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση διαδικτύου. Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Την οριστική διακοπή της παραγωγής χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Η έκδοση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα σταματήσει περί το τέλος του 2018.

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, κρούουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για το 2016 και ότι το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ο κύριος όγκος κρατήσεων για τη χώρα μας, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει ότι οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής περιόδου, είναι η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα.

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εξέλιξη που αποδίδεται και στην αποχή των λογιστών που αντιδρούν για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Από τις 5 Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να δεχθεί φέτος το Taxisnet.

Ελαφρά επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης κατεγράφη τον Απρίλιο στην Ελλάδα, καθώς ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit παρέμεινε κάτω των 50 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες έναντι 49 μονάδων τον Μάρτιο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο, μεταξύ της επιδείνωσης και της ανάπτυξης του κλάδου.

Νέα μείωση καταγράφηκε τον Μάρτιο στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις των οποίων διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο 0,88% από 1,83% τον Μάρτιο του 2015. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία των τραπεζικών επιτοκίων.

-Μετά την απόφαση να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων με τις συναλλαγές του 2015 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε νέα απόφαση χθες με την οποία μεταθέτει τον χρόνο υποβολής των καταστάσεων για τις συναλλαγές του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017. Η απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής λύνει επίσης τα χιλιάδες μικροπροβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διασταύρωση των καταστάσεων που υπέβαλαν οι λήπτες και οι εκδότες των τιμολογίων.

Σε περίπτωση εξόφλησης σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή πιστωτή από τρίτο πρόσωπο (ημεδαπό ή αλλοδαπό), το οποίο, κατ’ εντολή της επιχείρησης, εξοφλεί τη σχετική υποχρέωση προς απόσβεση ισόποσης υποχρέωσης αυτού προς αυτή, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) η εξόφληση του προμηθευτή καθώς και ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο. Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος (ΠΟΛ.1055 2016) του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.