-Βαρύ είναι το κλίμα για την Ελλάδα και στις Βρυξέλλες με αφορμή την απόφαση για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ.
«Η ομαδοποίηση των δόσεων που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καλό σημάδι, εκτιμά αξιωματούχος της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα πράγματα «θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής». Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος, ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για κάποια συνάντηση.
–Nέα σύσκεψη κορυφής, θα έχουν οι δανειστές της Ελλάδας, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν στο Βερολίνο οι Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ. Ειδικότερα, οι δανειστές θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη ανάμεσα σε Τσίπρα και Γιούνκερ.
–Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που λήγει στα τέλη Ιουνίου, για να πάρει τα χρήματα που απομένουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης σε μια τηλεδιάσκεψη χθες, μεταδίδει το Ρόιτερς.
–Ιδιαίτερα ενοχλημένη από το αίτημα της Αθήνας για ομαδοποίηση των δόσεων, εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς τόσο η ίδια όσο και πολλοί αξιωματούχοι νιώθουν πως η ελληνική κυβέρνηση τους άδειασε, ενώ εμφανίζονταν σίγουροι πως η Αθήνα θα πληρώσει κανονικά τη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή 5 Ιουνίου.
–Σοκ προκαλούν τα φορολογικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές να λάβει η Αθήνα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλους τους καταναλωτές. Οι «θεσμοί» ζητούν πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για να μετουσιωθεί το προβλεπόμενο από αυτούς πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από τους συντελεστές ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών ενός υψηλού 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11%, ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης, με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά, αλλά και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τους αγρότες. Για τη φορολογία των ακινήτων, οι θεσμοί ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
–Τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11%, 23%, αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβολή εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, περιλαμβάνει η πρόταση των 47 σελίδων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,34 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016.
Παράλληλα, προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τον περιορισμό της έκτασης των πρόσθετων μέτρων και αναδιάρθρωση του χρέους με στόχο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
–Λίστα με 24 ιδιωτικοποιήσεις, με κορυφαία για το 2015 την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport- ομίλου Κοπελούζου προτείνει η κυβέρνηση, στο σχέδιο για τη συμφωνία με δανειστές για την περίοδο Ιούλιος 2015 έως 31 Μαρτίου του 2016.
Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εταιρειών και υποδομών, η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα 12,321 δισ. ως και το 2022 -αλλά μόλις 2,2 δισ. ως το 2019- καθώς και έσοδα 3,788 δισ. ως το 2022 από την αξιοποίηση γης. Για φέτος, τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται στο 1,561 δισ., εκ των οποίων το 1,234 δισ. θα προέλθει από τα περιφερειακά αεροδρόμια και από πωλήσεις και παραχωρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά. Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ΟΛΘ, ΟΛΠ και 10 περιφερειακών λιμανιών πηγαίνει για το 2016, με συνολικά έσοδα 500 εκατ. Το 2016 τοποθετείται η πώληση του ΔΕΣΦΑ με 188 εκατ. για το μερίδιο του Δημοσίου, (αν δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν) και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο των Σπάτων έναντι 50 εκατ. Τίμημα μόλις 50 εκατ. ευρώ προβλέπεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ/Rosco.
–Μειωμένες από 10% έως και 62% συντάξεις θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ από την ίδια χρονιά έως το 2022 θα προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο (και 1 έτος από το 2022) στα χαμηλότερα όρια ηλικίας, που εξακολουθούν να ισχύουν για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, έτσι ώστε κανένας να μην έχει κίνητρο να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Συγκεκριμένα προστίθεται επιπλέον μείωση 10% στο πέναλτι του 6% κατ’ έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση, πέραν της πενταετίας.