BEA NEWSLETTER 6.7.2016

Επικαιρότητα 06/07/16

ΒΕΑ: Δύσβατος ο δρόμος για την ανάπτυξη
Η παύση της δραστηριότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συμπαρασύρει μοιραία και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως προμηθευτές τους», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο κ. Ραβάνης, το πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισαν 15.409 επιχειρήσεις, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει επιτέλους τις υποσχέσεις και τη διαρκή δημιουργία ψευδο-κλίματος επενδυτικής ευφορίας», καθώς «ο δρόμος για την ανάκαμψη, όπως όλα δείχνουν, είναι μακρύς και δύσβατος».

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε προ ημερών επιστολή από την Kομισιόν, η οποία χτυπά καμπανάκι ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα η υποδόση των 2,8 δις ευρώ. Όπως μετέδωσε το Star «η κυβέρνηση πρέπει τρέξει, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο και να μην χαθεί η δόση».

Την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων για όσους συνταξιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζονται ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ.

Την δημιουργία 101.000 νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους προανήγγειλε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

H Κομισιόν ποτέ δεν είχε σχέδια “Β” για την Ελλάδα, είχε μόνο σχέδιο “Α”, το οποίο κράτησε την ευρωζώνη ενωμένη, και την Ελλάδα στην ευρωζώνη. “Όσο για τα σχέδια που διαρρέουν στην Ελλάδα, να απαντήσουν εκείνοι που τα διοχετεύουν”, τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει την επέτειο του ενός έτους από το ελληνικό δημοψήφισμα και τις διαρροές Γκαλμπρέιθ για πιθανά σχέδια επιστροφής στη δραχμή.

Με μεγάλη καθυστέρηση και αφού θα έχει παρέλθει ουσιαστικά το καλοκαίρι, θα καταφθάσουν στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια για το «πλαστικό» χρήμα, τα αδήλωτα κεφάλαια και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, αλλά και δεκάδες άλλες μνημονιακές δράσεις οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τα νομοσχέδια, που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των αποδείξεων δαπανών, του αφορολόγητου ορίου και των προστίμων, θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη από το περασμένο φθινόπωρο.

-Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία» (Ελ.Ιδ.Ε.Κ.) που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού Οργανισμού για την αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ποιοτικής έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Μπορείτε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο  http://www.opengov.gr/ypepth/?p=3100

Στη Βουλή κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση ο εκλογικός νόμος με βασικές αλλαγές το δικαίωμα ψήφου στα 17 αλλά και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το νομοσχέδιο, όπως έχουν προαναγγείλει, θα υπερψηφίσουν επί της αρχής -εκτός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης- η Ένωση Κεντρώων και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την παραίτηση τους υπέβαλαν τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν των σχετικών πιέσεων του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός, και ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστάσιος Γάγαλης.