BEA NEWSLETTER – 8.10.2015

Επικαιρότητα 08/10/15

Χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται και περικοπές έως 13% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και μείωση -έως την κατάργηση στα τέλη του 2019- του ΕΚΑΣ.

Σε λιγότερες δόσεις από τις 100 θα καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν οικονομική δυνατότητα, ενώ για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις θα επιβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου αυξημένο επιτόκιο 5,05% ετησίως. Τις δύο αλλαγές που κάνουν «βαρύτερη» την αποπληρωμή των οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ, σε εφαρμογή του νόμου 4336/15, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

-Όπως αναμενόταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, το σύνολο 155, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην τρίτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Μοναδικός απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.

Μεγαλύτερο “ψαλίδι” στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται “Πρωταθλήτρια” στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
Το Ταμείο, στην έκθεση που δημοσιεύτηκε με τίτλο Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) στη Λίμα του Περού, ουσιαστικά ζητά από την Αθήνα να πάρει επιπλέον μέτρα ύψους 1,35 δισ. προτού καν κλείσουν αυτά που θα ψηφιστούν από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Τα πρόσθετα μέτρα θα αφορούν τη διετία 2015-2016, ενώ επισημαίνεται ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προβλέπουν για το 2015, πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Τις αξιώσεις περισσότερων από 200 Ιταλών επενδυτών κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων (PSI) το 2012, απέρριψε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές που υπέστησαν αυτοί, αποτελούν μέρος του φυσιολογικού κινδύνου της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε χθες και επίσημα τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά την ιστορική κοινή εμφάνισή του στην Ευρωβουλή μαζί με την Άγκελα Μέρκελ. «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Από την πλευρά της η κα Άγκελα Μέρκελ προτίμησε στη δική της παρέμβαση, να μην αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με ειδικό κωδικό, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα στοιχεία κάθε γιατρού, θα προστατεύεται το ιατρικό απόρρητο των συναλλαγών των ασθενών με τη χρήση «πλαστικού χρήματος». Από το μέτρο θα εξαιρείται μόνο ένα 5%-10% των συναλλαγών, που θα αφορούν μόνο επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες κτλ. Ο ειδικός κωδικός για κάθε γιατρό θα πιστοποιείται από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις τράπεζες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη.

Δημοσιονομική βόμβα, που ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να τινάξει ακόμη και το νέο ασφαλιστικό στον αέρα, θεωρούνται σι πάνω από 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή και αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και εφάπαξ του Δημοσίου. Η δημοσιονομική δαπάνη εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών, χωρίς να λείπουν και τα ακραία φαινόμενα στη διαδοχική ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα 3 χρόνια.