BEA NEWSLETTER – 8.8.2016

Επικαιρότητα 08/08/16
 
Να ζητούν αποδείξεις καλεί τους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχωρώντας σε σειρά υποδείξεων, κατόπιν διαφόρων καταγγελιών, για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων σπεύδει να διευκρινίσει τα εξής:
•Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
•Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.   
•Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.
 
Το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στις 100 δόσεις θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων, υπογραμμίζει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας(ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η καλύτερη και πιο αποδοτική ρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την ένταξη περίπου 80.000 οφειλετών.
 
Η ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα επιφέρει τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Καμπάνια στήριξης δανειοληπτών ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα, όπως ανέφερε και σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Καθημερινή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Η ειδική και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση, έχει μεν ξεκινήσει προ πολλού, εντείνεται όμως πλέον σημαντικά, με στόχο η Εθνική Τράπεζα να προσελκύσει τους δανειολήπτες της, που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με στόχο να βρει λύσεις μακροπρόθεσμες και αποτελεσματικές, ώστε να καταφέρει να βοηθήσει στην ένταξη της μεγάλης μερίδας πληθυσμού που έχει δάνεια σε καθυστέρηση, στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και στην ενημερότητα.
 
Μετά από παλινωδίες μίας δεκαετίας, το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων μεταξύ Κέρκυρας και Παξών, είναι πραγματικότητα. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις με υδροπλάνα, με στόχο μέσα στο επόμενο καλοκαίρι να έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο, με αδειοδοτημένα πάνω από 45 υδατοδρόμια στη χώρα μας.
 
Ερευνα – σοκ για τους μισθούς που παίρνουν στην Ελλάδα ακόμη κι όσοι έχουν πτυχίο, δημοσιεύει το intrajobs.com σχετικά με τους μισθούς στην Ελλάδα.
Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Η μεγάλη πλειοψηφία έχει Πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ (33,55%) και τίτλο Μεταπτυχιακό (38,03%). Ακολουθούν όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου (15,92%) και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (11,45%). Μικρή συμμετοχή έχουν οι Διδακτορικοί Τίτλοι (0,53%), όσοι είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου (0,39%) και όσοι δήλωσαν «Άλλο» (0,13%).
Όσον αφορά τις μηνιαίες αμοιβές των συμμετεχόντων βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό κάθε επιπέδου σπουδών βρίσκεται στην κατηγορία από 451€ έως 1000€.
 
-Μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας και σε όλες τις συναλλαγές, θα φέρει το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» που προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τα γνωστά μηχανήματα POS.
Το νομοσχέδιο, προβλέπει: αφορολόγητο, μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρο 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αλλά και καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπουν τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου.
 
Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν έως το 38%, αλλά δεν θα είναι αρκετές για να «καλύψουν», μαζί με τις αυξήσεις των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων, το έλλειμμα του ΕΤΕΑ που προσεγγίζει τα 540 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί να ρευστοποιηθεί μέρος της περιουσίας του. Αυτό αποκαλύπτει, με συνέντευξή του στην «Ημερησία», ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Θανάσης Καποτάς. Ο διοικητής του Ταμείου προβλέπει ότι συνολικά 200.000 συνταξιούχοι θα «δουν» μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως τον Σεπτέμβριο και επισημαίνει πως πέρα από τις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις, το μέλλον των συντάξεων θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροαποφυγής.
 
Παράταση για έξι μήνες θα δώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησης τους λόγω αναπηρίας.