BEA NEWSLETTER – 9.9.2015

Αυστηρό μήνυμα για κατά γράμμα τήρηση του νέου προγράμματος από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε. Εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική», προειδοποίησε.


-Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο.


Μετά το κλείσιμο της κάλπης έρχεται ο λογαριασμός… του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου, ενώ μετά τις εκλογές θα εκδοθούν και θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, την 1η Ιανουαρίου 2015 και όπως δήλωσε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «θα έχει πολύ μικρές αλλαγές από το 2014».


Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τα capital controls, απασχόλησαν χθες τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Δεν θα υπάρξει επί του παρόντος αύξηση του ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα, ανέφερε πηγή της ΤτΕ μετά τη συνάντηση, αφού το μηνιαίο ποσόν είναι 1.800 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού. Άλλωστε, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αντιδράσεις, συμπλήρωνε η ίδια πηγή.


Αρνητικές προβλέψεις για τις προοπτικές απασχόλησης έως το τέλος του χρόνου κάνουν οι εργοδότες, με δεδομένη τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς μόνο το 51% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο προσωπικό, το 26% δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κάνει μειώσεις, το 18% θα προχωρήσει σίγουρα σε απολύσεις και μόνο το 5% (κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις) θα αυξήσει τον αριθμό των απασχολουμένων. Οι απαντήσεις αυτές, οι οποίες δόθηκαν από 750 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας της Manpower, οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι προοπτικές απασχόλησης στο δ’ τρίμηνο του έτους, θα είναι στο -2%, που είναι η τρίτη χειρότερη, μεταξύ 42 χωρών, πρόβλεψη για την απασχόληση και τις προσλήψεις εργαζομένων στο δ’ τρίμηνο του 2015.


Μείωση κατά 4,2% κατέγραψε ο δείκτης μισθών στην ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, δηλαδή πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης μισθών από 89 μονάδες, που ήταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, υποχώρησε ένα χρόνο μετά στις 85,3 μονάδες. Πρόκειται για μείωση που καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ύστερα από το υψηλό των 112,9 μονάδες που είχε σημειωθεί το 2009, απόδειξη της συνεχούς υποχώρησης των μισθών στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.