Eκδήλωση του Επιμελητηρίου Ημαθίας για την υποδοχή του Νέου Έτους

s-neoetos07_F12567.jpg Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Επιμελητήριο Ημαθίας πραγματοποίησε στο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» την καθιερωμένη εκδήλωση του για την κοπή της Βασιλόπιτας το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2006, στην οποία ήταν καλεσμένοι μέλη του Επιμελητηρίου και πολλοί επίσημοι, όπως και εκπρόσωποι φορέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου κου Νικολάου Ουσουλτζόγλου. Εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Γεώργιος Σαλαγκούδης ενώ το μέρος των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέκος Ωρολογάς. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κος Παντελεήμονας αφού ευλόγησε την βασιλόπιτα προχώρησε στο κόψιμο της.

s-neoetos02_F12358.jpgs-neoetos03_F12443.jpgs-neoetos04_F12472.jpgs-neoetos05_F12515.jpg


Το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας έχει ως εξής:
s-neoetos06_F12541.jpgΕκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων στο Επιμελητήριο Ημαθίας, ευχαριστώ όλες και όλους, που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Σε μια εορταστική εκδήλωση όπως είναι η σημερινή της κοπής της πίτας για το 2006 η αναφορά σε ένα χαιρετισμό – καλωσόρισμα θεμάτων που αναφέρονται στην εν γένει οικονομική πορεία της τοπικής και εθνικής οικονομίας όταν μάλιστα πρόκειται για το θεσμικό εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας στο νομό, είναι αναπόφευκτη.

Σε ένα νομό που από πρωταγωνιστής στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο με ιδιαίτερες οικονομικές επιδόσεις, σήμερα να χαρακτηρίζεται ως φθίνουσα περιοχή και εναγωνίως να ψάχνει να βρει διέξοδο από την οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει.

Η λύση για το ξεπέρασμα αυτό βεβαίως δεν μπορεί να είναι μόνο τοπική.
Πρέπει να εντάσσεται σ' ένα γενικότερο εθνικό επανασχεδιασμό, για τον οποίο το Επιμελητήριο Ημαθίας όπως και όλα τα επιμελητήρια της χώρας διατύπωσαν τις απόψεις στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου προς όλες τις κυβερνήσεις.

Στην βάση αυτών των προτάσεων φαίνεται ότι η παιδεία με την ευρύτερη έννοια της και άμεσα η ανταγωνιστικότητα της παραγωγής να αποτελούν τα καθοριστικά στοιχεία.

Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε σωστά και προγραμματισμένα.

Τα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός αυτός τόσο στο κοινοτικό όσο και στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο θα εντείνεται, αφού θα προστίθενται σ' αυτόν:

  • Η ανάπτυξη χωρών χαμηλού εργατικού κόστους

  • Η ολοένα αυξανόμενη παρουσία νέων βιομηχανικών κρατών,

  • Ο εκσυγχρονισμός των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέναντι σ' αυτήν την προοπτική αναμένουμε αν δεν θέλουμε να μείνουμε στο περιθώριο ως χώρα και ως οικονομία, την ειλικρινή συνεργασία των βασικών Κοινωνικών Εταίρων, δηλαδή:

  • Του κράτους

  • Της εργοδοσίας

  • Της εργασίας

Το κράτος οφείλει να χαράζει και να εφαρμόζει οικονομική πολιτική, η οποία θα κινητοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, δημιουργώντας κατάλληλο και ελεγχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον μειώνοντας παράλληλα τον δημόσιο τομέα στις αναγκαίες διαστάσεις του και στις οποίες δεν θα συνυπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Ο επιχειρηματίας οφείλει αξιοποιώντας τα κίνητρα που του παρέχονται να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα τα οποία εξακολουθούν να είναι αξιόλογα για την διεύρυνση της παραγωγής και της απασχόλησης σε παραδοσιακούς κλάδους, αλλά και σε κλάδους των τεχνολογιών αιχμής, έρευνας και καινοτομίας.

Τέλος, ο εργαζόμενος οφείλει να κατανοήσει ότι η ιδιωτική επιχείρηση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο αναπτυξιακό φορέα, από την επιβίωση και ανάπτυξη της οποίας, εξαρτάται και η δική του θέση εργασίας.

Μένει λοιπόν, μακριά από ανώφελες αντιπαραθέσεις που αναιρούν την ίδια την ανάπτυξη, να αναπτυχθεί μία τριμερής ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία των Κοινωνικών Εταίρων έτσι ώστε να ελπίζουμε.

Μ' αυτό το μήνυμα προς όλους και μ’ αυτή την ελπίδα

Σας Εύχομαι

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ